Širenje koronavirusa iz grada Wuhana koji očekuje novih 1000 slučajeva zaraze potaknula je brojne države na jačanje nadzora putnika iz Kine, među kojima su Srbija i BiH koja se priprema primiti skupinu turista iz Wuhana na putu kroz Hrvatsku, piše Hina.

Gradonačelnik Wuhana, epicentra epidemije koronavirusa koja je dosad usmrtila 56 osoba, a zaraženo je više od 2000 u Kini, rekao je u nedjelju da očekuje novih 1000 oboljelih.

Ovo nije prvi put

Njegova izjava govori pod kakvim je golemim pritiskom infrastruktura toga grada od 11 milijuna stanovnika. Gradske vlasti ubrzavaju gradnju specijaliziranih bolnica koje će biti opremljene za prijem zaraženih pacijenata, rekao je gradonačelnik Zhou Xianwang novinarima.

Pritisak na opskrbu medicinskim materijalom kao što su zaštitna odijela, maske i naočale donekle je splasnuo zahvaljujući privatnim donacijama, rekao je gradonačelnik.

Snimke bolničkih koridora prepunih ljudi koji čekaju na prijem kruže kineskim društvenim mrežama, a stanovnici se žale na rastuće cijene osnovnih potrepština kao što je povrće.

Zhou je, međutim, inzistirao u nedjelju na tome da su cijene hrane u gradu stabilne, prenosi Reuters.

Volonteri koji se izlažu opasnosti kako bi pomogli nisu novost u gradu na obali rijeke Jangce.

"Ovo nije prvi put da smo izloženi sličnoj situaciji", ističe glas koji se emitira sa zvučnika postavljenih po gradu, pa nastavlja "Godine 1998. izdržali smo užasnu poplavu rijeke Jangce, a 2003. suočili smo se s epidemijom SARS-a. Wuhan se znade suprotstaviti iskušenjima i zna ih prevladati. Pružili smo otpor i pobijedili!"

Virus se proširio s tržnice

Sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti.

Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, zahvatio je i druge kineske gradove među kojima su Peking i Šangaj te na druge države među kojima i SAD, Tajland, Južna Koreja, Japan, Australija, Francuska i Kanada.

Predsjednik Xi Jinping na sastanku politbiroa u nedjelju rekao je da je Kina suočena s "teškom situacijom" u trenutku dok vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju.