Statcounter je objavio svoje najnovije podatke koji pokazuju udjele različitih operacijskih sustava na računalima diljem svijeta.

Podaci se odnose na listopad 2022. godine, tj. na mjesec u kojem se navršava godinu dana od službenog lansiranja Windowsa 11 na tržište.

Samim time zanimljivo je pogledati dokle je novi Microsoftov OS "dogurao" u svojih prvih 12 mjeseci.

Napominjemo da su svi udjeli računati samo unutar Windows ekosustava, tj. nisu uspoređivani s ostalim OS-ovima popu macOS-a ili Linuxa.

Prema ovim podacima, Windowsi 11 trenutačno su instalirani na 15,45% računala u svijetu, što ih smješta na drugo mjesto ljestvice najkorištenijih Microsoftovih OS-ova, prenosi Bug.

Na tom su mjestu ovoga ljeta smijenili još uvijek vrlo popularne Windowse 7, OS star više od 13 godina za koji više ne postoji službena puna podrška Microsofta.

"Sedmicu" i dalje kao operacijski sustav koristi tek nešto manje od 10% računala, od svih koja imaju instaliranu neku verziju Windowsa.

Na vrhu je, dakako, i dalje dugovječni OS Windows 10, prisutan na 71% računala i s tek neznatnim padom udjela tijekom cijele 2022. godine.

Prije godinu dana Windowsi 10 bilježili su zastupljenost od 81%, pa je na grafikonu vidljivo kako ih je nova "jedanaestica" tek djelomično zamijenila. Od ostalih, vidimo da Windowsi 8.1 i dalje postoje na oko 2,5% računala i taj udio gotovo da se ne mijenja. Windowsi XP također su konstantni na 0,39%.

Globalna slika ostalih OS-ova nije nimalo uzbudljiva: Windowsi drže 76%, macOS 15,7%, a Linux i Chrome OS po tek iznad 2% udjela, bez ikakvih značajnih promjena tijekom proteklih 12 mjeseci.