Microsoft s Windowsima 10 svojim "insiderima" s vremena na vrijeme ponudi neke nove mogućnosti ovog OS-a koje nekad završe u finalnim verzijama, a nekad i ne. Za ovu posljednju, koja je tek spomenuta u najnovijem Insider Preview Buildu 18950, vjerojatno će se većina korisnika nadati da će je vidjeti u praksi i u stabilnim, korisničkim, verzijama Windowsa.

Opcija je to koju Microsoft naziva Cloud download, a povezuje se s "resetiranjem" ili "refreshom" Windowsa.

Vrlo vjerojatno riječ je o mogućnosti preuzimanja čiste instalacije Windowsa izravno iz oblaka, koji bi bio dostupan korisnicima u slučaju kada im nešto na računalu pođe po zlu.

U takvim situacijama više ne bi trebalo posezati za fizičkim medijima – trebalo bi tek s oblaka povući čistu verziju Windowsa 10 (možda i sa svim potrebnim driverima i korisničkim postavkama) te tako osposobiti OS za daljnji rad, javlja Bug.hr.

Reinstalacija svježeg OS-a s oblaka poznata je korisnicima macOS-a, ali odnedavno i vlasnicima Microsoftovih Surface računala kojima je dostupno preuzimanje "čiste" inačice Windowsa izravno iz oblaka.

Svi ostali do sada su se morali oslanjati na čistu instalaciju koju proizvođači računala, ako s njima isporučuju Windowse, smještaju na rezervirani dio primarnog diska.

Iz Microsofta su svojim "insajderima" poručili da za sada zanemare reference na Cloud download na koje će možda naići unutar Windowsa 10 u testnoj inačici. "Ova mogućnost još nije dostupna i funkcionalna. Dojavit ćemo vam kad to postane, da biste je mogli isprobati", stoji u opisu novih funkcionalnosti.