Do kada će ovaj trend trajati, ne znamo, ali Windows 7 se bez obzira na sve što Microsoft pokušava jednostavno ne da skinuti s trona najpopularnijeg operativnog sustava na svijetu. Iako su iz Redmonda jasno i glasno najavili kako će se reducirati nivo podrške za Windows 7, a službeno će podrška trajati nešto manje od tri godine, do siječnja 2020., korisnicima to očigledno ne znači previše, jer još uvijek preferiraju ovaj OS.

Prema posljednjim obrađenim podacima tvrtke NetMarketShare, koji uključuju ožujak ove godine Windows 7 je apsolutno dominantan na globalnom tržištu operativnih sustava. I ne samo to, u odnosu na podatke za veljaču, popularna i voljena "sedmica" je povećala svoj udio na tržištu, što bi mnoge možda moglo iznenaditi, ali brojke doista ponekad ne lažu i otkrivaju sve...

Windows 7 je tako u veljači držao 48,49% ukupnog svjetskog tržišta operativnih sustava, dok je u ožujku taj udio povećan na 49,42%, piše Zimo.co.

Na drugom mjestu je očekivano Windows 10 sa 25,36% udjela, što svakako ne zadovoljava Microsoft koji je očekivao daleko veću i bržu penetraciju posljednjeg stabilnog operativnog sustava.

No, stvari ponekad ne idu onako kako očekujete, pa se tako još uvijek drži i Windows XP, koji je na 7,44% tržišta, iako će se u travnju napuniti pune tri godine otkako je taj operativni sustav i službeno umirovljen.

Naravno da je ukupno gledajući Microsoft apsolutni vladar tržišta operativnih sustava, taj se trend vjerojatno neće dugo, dugo promijeniti, a prvi koji nije iz "ergele" s potpisom Microsofta je Appleov Mac OS X 10.12 koji je na petoj poziciji ali sa samo 3,22% ukupnog udjela. Kada će Microsoftov Windows 10 zamijeniti Windows 7 na vodećem mjestu ne zna nitko, ali biti će zanimljivo pratiti ovu priču...