Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predlaže provedbu druge faze studije o porijeklu koronavirusa u Kini, uključujući pregled laboratorija u Wuhanu, ali nema naznaka da bi Peking prihvatio daljnju međunarodnu istragu, otkrivaju diplomati.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus predstavio je plan državama članicama na sastanku iza zatvorenih vrata u petak, dan nakon što je rekao da istragu ometa nedostatak neobrađenih podataka prvih dana širenja koronavirusa u Kini.

Tim WHO-a proveo je četiri tjedna u Wuhanu i okolici s kineskim istražiteljima. U zajedničkom izvješću iz ožujka navode da je virus vjerojatno prešao sa šišmiša na ljude putem neke druge životinje.

No neke zemlje, uključujući Sjedinjene Države, pozivaju na nastavak istrage, osobito wuhanskog Instituta za virologiju koji je istraživao šišmiše.

Kina je teoriju po kojoj je koronavirus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu nazvala "apsurdnom".

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, upitan o komentarima šefa WHO-a, rekao je na redovnom brifingu u petak da neki podaci ne mogu napustiti Kinu ili se kopirati jer sadržavaju osobne podatke.

Kineska misija pri UN-u u Ženevi priopćila je u četvrtak navečer da je 48 zemalja u razvoju poslalo pismo WHO-u u kojemu ga pozivaju da se globalna studija porijekla koronavirusa vodi znanošću, a ne politikom, javlja Hina.