Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da gotovo dva tjedna ne može doći do sjevera Pojasa Gaze kako bi isporučila medicinske potrepštine.

Planirana misija u bolnicu Al Awda i četiri druge u sjevernoj Gazi otkazana je četvrti put jer se nije mogla zajamčiti sigurnost, objavio je WHO na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter, u nedjelju navečer.

"Prošlo je 12 dana otkako smo posljednji put uspjeli doći do sjeverne Gaze"

"Danas je @WHO otkazao planiranu misiju u bolnicu Al Awda i središnju ljekarnu u sjevernoj #Gazi četvrti put od 26. prosinca jer nismo dobili sigurnosna jamstva", stoji u objavi.

"Prošlo je 12 dana otkako smo posljednji put uspjeli doći do sjeverne Gaze", dodaje se u objavi.

WHO je rekao da su snažno bombardiranje, ograničeno kretanje i poremećene komunikacije učinili "gotovo nemogućim" isporuku medicinskih potrepština izoliranom obalnom pojasu, a posebno na sjeveru.

"Većina bolnica ima ozbiljan nedostatak osoblja"

"Većina bolnica ima ozbiljan nedostatak osoblja jer su zdravstveni radnici otišli zbog naredbi o evakuaciji ili nesigurnosti. U međuvremenu, pristup pacijenata zdravstvenim ustanovama otežan je opasnim uvjetima", stoji u objavi.

"Bez odgovarajuće zdravstvene skrbi, patnja u Gazi raste svakim satom."

Nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, izraelska vojska pokrenula je veliku ofenzivu na Pojas Gaze.

Hitno je potreban siguran i nesmetan pristup sjevernom dijelu Pojasa Gaze, zatražio je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na X-u.

"Daljnja odgađanja dovest će do više smrti i patnje za previše ljudi", napisao je.