Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) okupila je više od 300 stručnjaka čija je zadaća izraditi novi popis prioritetnih patogena koji mogu izazvati epidemije i pandemije, ali i proučiti kakve prijetnje predstavljaju nepoznati virusi koje bi trebalo staviti pod strogi nadzor.

Cilj WHO-a je ažurirati popis patogena koji se koristi kao vodič za istraživanja i ulaganja u razvoj cjepiva, u testove probira i u metode liječenja.

Više od 300 znanstvenika proučavat će sve raspoložive podatke koji se odnose na više od 25 porodica virusa i bakterija. Posebno će se usredotočiti na proučavanje tzv. bolesti X, još nepoznatog patogena koji bi mogao izazvati vrlo ozbiljnu pandemiju.

Fokusiranje na prioritetne patogene i porodice virusa kroz istraživanja i razvoj protumjera ključno je za brzu i učinkovitu reakciju na epidemije i pandemije, rekao je direktor WHO-a za izvanredna stanja u zdravstvu Michael Ryan.

Kako je rekao Ryan, da nisu postojala golema ulaganja u istraživanja i razvoj prije pandemije bolesti COVID-19, ne bi bilo moguće razviti sigurna i učinkovita cjepiva u rekordnom vremenu. Dodao je da je popis patogena prvi put objavljen 2017.

Trenutačna ulaganja i istraživanja uključuju COVID-19, virus ebole, Lassa groznicu, bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), teški akutni respiratorni sindrom (SARS), Zika virus, viruse Nipah i bolest X.

Znanstvenici će u sklopu rada na ovom važnom projektu, za svaki patogen koji je označen kao prioritetan odrediti nedostatke u dosadašnjim saznanjima i prioritete u predstojećim istraživanjima.

Zatim se može izraditi plan o razvoju cjepiva, o načinu liječenja, kao i planovi o testovima probira.

Istodobno se radi na tomu da se za razvoj ovakvih alata olakšaju klinička ispitivanja, a razmatra se i mogućnost jačanja regulatornog i etičkog nadzora.

Očekuje se da će revidirani popis prioritetnih patogena biti javno objavljen do travnja 2023.

Popis prioritetnih patogena iznimno je važan za istraživačku zajednicu jer ukazuje na to u što bi trebalo usmjeriti napore kada je posrijedi predstojeća zdravstvena prijetnja, pojasnila je Soumya Swaminathan, znanstvena direktorica WHO-a.

WHO se također priprema s za sljedeći krug pregovora o međunarodnome sporazumu o prevenciji pandemija.

Međuvladino pregovaračko tijelo utire put postizanju globalnog sporazuma kojim bi se u konačnici moglo regulirati na koji će se način nacije pripremati za potencijalne pandemije.

Stručnjaci bi se trebali sastati u Ženevi od 5. do 7. prosinca na trećem sastanku tijekom kojega će razgovarati o konvenciji WHO-a ili nekom drugom tipu međunarodnog sporazuma o spremnosti i reakciji na potencijalnu pandemiju.

To će međuvladino tijelo 2023. godine izvijestiti zemlje članice WHO-a o postignutom napretku, a konačni rezultati dat će im se na razmatranje 2024.

Nacrt teksta bi se trebao razmatrati na sastanku u prosincu.