Zaslađivač aspartam je “moguće kancerogen”, ali ostaje siguran za konzumaciju u ranije utvrđenim količinama, objavila su u petak dva tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Hina.

Zaključci su rezultat analiza dvaju odvojenih stručnih panela WHO-a, od kojih jedan utvrđuje postoje li dokazi da je neka tvar potencijalna opasnost, a drugi procjenjuje koliki rizik u stvarnom životu ta tvar zapravo predstavlja.

Aspartam je jedan od najpopularnijih zaslađivača na svijetu, koristi se u proizvodima od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih žvakaćih guma Extra.

Pijte vodu

Na tiskovnoj konferenciji prije objave zaključaka voditelj WHO-a za prehranu Francesco Branca sugerirao je potrošačima da pri odabiru pića ne razmišljaju ni o aspartamu ni o drugim zaslađivačima nego da piju vodu.

“Ako se potrošači suoče s odlukom hoće li uzeti colu sa zaslađivačima ili onu sa šećerom, mislim da treba razmotriti treću opciju – a to je da umjesto toga piju vodu”, rekao je Branca.

U svom prvom zaključku o tom aditivu objavljenom rano u petak Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), sa sjedištem u Lyonu objavila je da je aspartam “moguće kancerogen”.

Ta klasifikacija znači da postoje ograničeni dokazi da tvar može izazvati rak.

Ne uzima se u obzir količina koju bi osoba trebala konzumirati da bi bila u opasnosti, što razmatra zasebno povjerenstvo – Zajednički odbor za prehrambene aditive (JECFA) Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) sa sjedištem u Ženevi.

Nakon vlastite sveobuhvatne analize JECFA je u petak objavila da nema uvjerljivih dokaza o štetnosti aspartama i zadržala je svoju raniju preporuku o ograničenju konzumacije aspartama na ispod 40 mg/kg dnevno.

JECFA je prvi put postavila tu količinu maksimalnog dnevnog unosa 1981., a regulatori diljem svijeta imaju slične smjernice za svoje stanovništvo.

Nekoliko znanstvenika, koji nisu povezani s analizama, rekli su da su dokazi koji povezuju aspartam s rakom slabi.

Udruga koja okuplja prehrambene industrije objavila je da su zaključci dva tijela SZO-a pokazala da je aspartam siguran i dobra opcija za ljude koji žele smanjiti šećer u svojoj prehrani.

Granice

Na temelju prosječnog sadržaja aspartama u pićima WHO je rekao da bi osoba teška 60-70 kg morala popiti više od 9-14 limenki aspartamom zaslađenih gaziranih pića dnevno kako bi premašila dopuštenu granicu, što je oko 10 putaviše od onog što većina ljudi konzumira.

“Naši rezultati ne pokazuju da bi povremena konzumacija mogla predstavljati rizik za većinu potrošača”, rekao je Branca.

Reuters je prvi izvijestio u lipnju da će IARC staviti aspartam u skupinu 2B kao “mogući kancerogen” uz ekstrakt aloe vere i tradicionalno azijsko ukiseljeno povrće.

Panel IARC-a priopćio je u petak da je svoju odluku donio na temelju tri studije u Sjedinjenim Državama i Europi koje su ukazale na vezu između hepatocelularnog karcinoma, oblika raka jetre, i konzumacije tog zaslađivača, od kojih je prva objavljena 2016.

Rečeno je da su ograničeni dokazi iz ranijih studija na životinjama također bili faktor, iako su studije o kojima je riječ kontroverzne. Također postoje neki ograničeni dokazi da aspartam ima neka kemijska svojstva koja su povezana s rakom, rekao je IARC.

“Po našem mišljenju, ovo je zapravo više poziv istraživačkoj zajednici da pokuša bolje razjasniti i razumjeti kancerogenu opasnost koju može ili ne mora predstavljati konzumacija aspartama”, rekla je Mary Schubauer-Berigan iz IARC-a.

Neki su liječnici izrazili zabrinutost da bi nova klasifikacija aspartama kao “moguće kancerogenog” mogla utjecati na one koji piju dijetalne gazirane napitke da prijeđu na kalorična pića sa šećerom.

Therese Bevers, medicinska direktorica Centra za prevenciju raka pri Sveučilištu Texas MD Anderson Cancer Center u Houstonu, rekla je da je “pretilost mnogo veći problem i veći faktor rizika nego što bi aspartam ikada mogao biti.”