Broj novih slučajeva COVID-19 nastavio je padati prošlog tjedna. U svijetu je prijavljeno 3,6 milijuna novih slučajeva, u odnosu na četiri milijuna novozaraženih prethodnog tjedna, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prošlosedmični pad zaraženih označio je prvi značajan pad u više od dva mjeseca, s padom broja zaraženih COVID-19 u svim regijama svijeta.

U izvještaju o pandemiji objavljenom u utorak, WHO navodi da je došlo do velikog smanjenja broja zaraženih u dvije regije: pad od 22 posto na Bliskom istoku i 16 posto u jugoistočnoj Aziji.

Zdravstvena agencija UN-a priopćila je da je u prošloj sedmici umrlo nešto manje od 60.000 ljudi, što je pad od sedam posto. Kazali su da je jugoistočna Azija prijavila smanjenje smrtnosti od COVID-19 za 30 posto, a regija Zapadnog Pacifika o povećanju od sedam posto.

Najviše slučajeva koronavirusa zabilježeno je u SAD-u, Indiji, Velikoj Britaniji, Turskoj i na Filipinima. WHO je priopćio da je delta varijanta koja se brže širi sada prijavljena u 185 zemalja i prisutna je u svakom dijelu svijeta.

Organizacija je također revidirala svoju listu "varijanti od interesa". Ta lista sadrži spisak varijanti koje bi potencijalno mogle izazvati velike epidemije.

WHO navodi da prati lambda i mu varijante, koje su nastale u Latinskoj Americi, ali još nisu izazvale raširene epidemije. WHO je ranije priopćio da je u svim zemljama delta varijanta postala dominanti soj.