Liječnik koji je predvodio odgovor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na epidemiju SARS-a u periodu 2002./03. godine izjavio je kako je prerano reći kada će epidemija novog korona virusa doživjeti vrhunac, ali da izgleda da je epidemija još u porastu.

Dr. David Heymann kazao je da se nagli rast kineskih slučajeva bolesti u posljednjim danima djelimično može pripisati činjenici da su kineski dužnosnici proširili svoju potragu na blaže slučajeve, ne samo na ljude s upalom pluća. Heymann je odbio prognozirati kada bi virus u končanici mogao stvoriti pandemiju, ili epidemiju širom svijeta. Sudeći po WHO, pandemija zahtijeva održivu transmisiju bolesti u barem dvije svjetske regije.

Heymann je kazao da će, dok se novi virus širi van Kine, znanstvnici steći mnogo bolji uvid u bolest.

''Ono što ćemo vidjeti je jasnija prirodna povijest bolesti. To će se dogoditi jer će svi kontakti ljudi koji su boravili u tim zemljama (u kojima se virus pojavio) biti nadzirani veoma pažljivo'', kazao je.

SARS, ili Teški akutni respiratorni sustav, bolest je iz iste obitelji virusa kao i trenutna epidemija, prenosi Associated Press.