Francuska agencija za zaštitu privatnosti pod nazivom CNIL naredila je WhatsAppu da prestane dijeliti podatke svojih korisnika s Facebookom, u čijem je vlasništvu. Aplikacija u roku od mjesec dana mora ispuniti ovu naredbu, u suprotnom slijede rigorozne kazne.

Istraga je počela nakon što je WhatsApp prošle godine obznanio da dijeli podatke s Facebookom zbog razvoja ciljnog reklamiranja, sigurnosih mjera i poslovne inteligencije.

CNIL je ustanovio da je namjera WhatsAppa da poboljša sigurnost korisnika validna, no razlog za poslovnu inteligenciju nije prihvatljiv. WhatsApp nikada nije obavijestio svoje korisnike da prikuplja podatke za poslovnu inteligenciju te da nema načina da se to spriječi, osim deinstalacije aplikacije. CNIL tvrdi da WhatsApp krši temeljna prava korisnika, piše Zimo.co.

Europske agencije utjecale su na Facebook u prošlosti, posebno kada je riječ o dijeljenju podataka. Njemačka je naredila Facebooku da prestane prikupljati podatke korisnika WhatsAppa u rujnu prošle godine, a u Velikoj Britaniji Facebook je pristao prekinuti prikupljanje podataka u studenom prošle godine.

U ožujku ove godine Europska unija kaznila je Facebook sa 122 milijuna eura zbog obmanjujućih informacija o kupovini WhatsAppa. Tada je kompanija tvrdila da neće moći povezivati profile korisnika WhatsAppa s Facebookom.

Hoće li Facebook ovaj put poslušati i tako izbjeći kaznu, tek ćemo vidjeti.

(www.jabuka.tv)