WhatsApp je počeo objavljivati Statuse u kojima korisnike podsjeća na Facebookovu 'posvećenost korisničkoj privatnosti'.

Aplikacija je, izvještava Verge, poruke počela slati u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, dok drugi izvori tvrde da statusi sličnog sadržaja već neko vrijeme kruže Indijom.

"Internetom nakon posljednje nadogradnje kruži velik broj netočnih informacija", piše u službenom Facebookovom dopisu Vergeu.

"Želimo svima objasniti što stoji iza WhatsAppa i načine na koje štitimo svačiju privatnost i sigurnost. Počet ćemo slati nadogradnje putem Statusa i izravno komunicirati s našim korisnicima. Prva objava će potvrditi da WhatsApp ni Facebook ne vidi što pišete u porukama zahvaljujući enkripciji na dvije strane".

U poruci piše "Jedna stvar koja nije nova je naša posvećenost korisničkoj privatnosti".

Nove poruke dolaze u sklopu Facebookove kampanje kojom nastoji popraviti imidž WhatsAppa, naglasivši da kompanije, odnosno dućani koji koriste WhatsApp mogu pohraniti dio razgovora s korisnikom zbog olakšavanja transakcije.

Uz Facebookovu poznatu sklonost gafovima i sigurnosnim propustima, korisnici su zaključili da će WhatsApp početi dijeliti detalje njihovih profila sa puno invazivnijom društvenom mrežom. Nakon što je WhatsApp napustio velik broj korisnika, Facebook je uvođenje nove značajke odgodio za svibanj.

Nadogradnja, prema Facebooku, ne mijenja pravila o privatnosti.

Problem je, doduše, što Facebooku ne treba sadržaj vaših poruka da bi vas slijedio. Kompanija već godinama sakuplja geolokaciju, vrijeme korištenja, kontakte s kojima komunicirate i broj poslanih poruka kako bi vas profilirala.

Činjenica da vam ne mogu čitati poruke je, uzmemo li sve navedeno u obzir, zanemariva.