Kad je početkom godine WhatsApp obavijestio svoje korisnike o promjenama u uvjetima korištenja aplikacije te napomenuo kako svi oni koji bezuvjetno ne prihvate ta pravila, ostati bez mogućnosti korištenja aplikacije, podigla se velika bura.

Dijelom jer je WhatsApp korisnike doveo pred gotov čin – prihvati ili odlazi, ali dijelom jer su nova pravila ukazala na broje probleme očuvanja privatnosti korisnika.

Nakon što su brojni korisnici odlučili reći ‘zbogom’ WhatsAppu i preseliti svoje komunikacije na alternativne aplikacije, u Facebooku (koji je vlasnik WhatsAppa), zaključili su da su ipak pogriješili te odgodili implementaciju novih pravila. No, nisu ih zaboravili.

S 15. svibnjem, nova pravila stupaju na snagu, a WhatsApp je već početkom ožujka počeo upozoravati korisnike na činjenicu da, žele li nastaviti koristiti aplikaciju koju diljem svijeta koriste milijarde ljudi, moraju prihvatiti nova pravila, piše Zimo.

WhatsApp je na svojim službenim stranicama objavio i detaljan prikaz svega što će se promijeniti nakon 15. svibnja te što će se točno dogoditi s korisnicima koji do tog roka ne prihvate nova pravila.

Tako navode kako WhatsApp neće obrisati vaš račun, ali nećete imati funkcionalnost WhatsApp aplikacije dok ne prihvatite nova pravila.

Kratko vrijeme nakon tog roka moći ćete primati pozive i obavijesti, ali nećete moći čitati i slati poruke u aplikaciji, ističu iz WhatsAppa.

Podsjetimo, prema pojašnjenju iz WhatsAppa, nova pravila ne bi trebala Facebooku omogućiti veći pristup privatnim razgovorima, već će najveća promjena biti u odnosu na komunikaciju s poslovnim subjektima koji koriste WhatsApp za komunikaciju s korisnicima.

Ono što bi korisnicima u Europi trebalo biti posebno zanimljivo je činjenica da, zahvaljujući pravilima Europske unije, ta odredba o poslovnim subjektima, neće se odnositi na korisnike u EU.

Osobne poruke će uvijek biti zaštićene, tako da ih WhatsApp ne može čitati ili slušati. U sljedećih nekoliko tjedana u WhatsAppu ćemo postaviti poveznicu koja će korisnicima pružiti više informacija i koje mogu proučiti kad njima odgovara. Također, uključili smo više informacija kako bismo pokušali odgovoriti na sva pitanja koja smo čuli. S vremenom, počet ćemo podsjećati ljude da pogledaju i prihvate te promjene kako bi nastavili koristiti WhatsApp, stoji u objavi.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i proljeće donijeti odlazak određenog broja korisnika s WhatsAppa ili će korisnici ipak prihvatiti nova pravila kao da se ništa nije dogodilo.