Facebook već dugo traži način kako monetizirati WhatsApp, a ako je vjerovati natpisima u medijima način je pronađen, i to tako da će se naplaćivati članarina tvrtkama koje žele biti na WhatAppu.

Lider na tržištu u svijetu online komunikacije posljednjih je mjeseci ušao u svojevrsnu “crnu rupu”, gdje je s jedne strane smanjen priljev novih korisnika na mrežu, a s druge strane smanjeni su i prihodi koje je ova aplikacija donosila u vlastitu blagajnu.

Čelnici koji stoje iz WhatsAppa već duže vrijeme traže kvalitetan način kako monetizirati ovu aplikaciju, a čini se da su pronašli uspješan način i to u tome da počnu naplaćivati slanje poruka tvrtkama, piše PCChip.hr.

Sve one kompanije koje će u budućnosti htjeti slati marketinške i korisničke poruke trebati će platiti za to i određenu naknadu.

Iako je WhatsApp zamišljen kao aplikacija gdje će se obavljati besplatna komunikacija, čini se da sada neće biti problem promijeniti retoriku koju su zagovarali od samih početaka.

Cijena poruka kretat će se između 0,5 i 9 centi ovisit će prije svega o tome u kojoj se zemlji korisnik nalazi. Poruke će moći biti automatizirane, ali će ih moći slati i korisničke službe, što znači da je dozvoljen subjektivni pristup.

Ipak, kada malo pogledamo cijenu koju smo spomenuli iznad, nekako se stječe dojam da će u budućnosti slanje takve poruke biti skuplje od slanja običnog SMS-a.

Hoće li to dovesti do pada broja promotivnih poruka ili će zaista donositi zaradu WhatsAppu i posredno tome samome Facebooku, ostaje za vidjeti.