Na sastanku s novinarima u New Delhiju, čelnici WhatsAppa, jedne od najpopularnijih mobilnih aplikacija za dopisivanje i razmjenu datoteka priznali su kako svakog mjeseca ugase oko dva milijuna lažnih korisničkih računa.

Kako bi spriječili lažne korisničke račune namijenjene širenju raznih vrsta dezinformacija u WhatsAppu koriste sustav temeljen na strojnom učenju koji se ovisno o potrebama konstantno poboljšava. U ovom trenutku sustav je sposoban detektirati 20% spornih korisničkih računa još u fazi njihove registracije, dok je sam sustav zaslužan za detekciju 75% od prije spomenutih dva milijuna uklonjenih korisničkih računa, piše Bug.hr.

Također, Facebookov WhatsApp trenutačno ima preko 1,5 milijardu korisnika. Tri su razloga zbog kojih WhatsApp blokira korisničke račune, računi šalju velike količine poruka koje se mogu okvalificirati kao spam, očito stvaranje više korisničkih računa s ciljem širenja sumnjivog sadržaja, uporaba softvera koji omogućuje istodobnu uporabu više korisničkih računa na istom uređaju te uporaba specijaliziranih proizvoda koji podržavaju desetke SIM kartica.

Sastanak u New Delhiju upriličen je povodom skorašnjih izbora u Indiji na proljeće ove godine, zbog čega se u toj zemlji očekuje porast količine neprovjerenih i lažnih vijesti, piše Bug.hr.