Washington je pozvao venezuelsku vojsku da prijeđe na stranu samoproglašenog predsjednika Juana Guaidóa, kao što je učinio general zračnih snaga Francisco Yanez koji je rekao da više ne priznaje "diktatorsku vlast" Nicolasa Madura.

"Sjedinjene Države pozivaju sve pripadnike vojske da pođu za primjerom generala Yaneza i da zaštite mirne prosvjednike koji podupiru demokraciju", objavio je na Twitteru savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Visoko zapovjedništvo optužilo je na Twitteru generala Yaneza za izdaju. On je prvi aktivni venezuelski general koji je priznao Guaidóa otkad se, 23. siječnja, proglasio privremenim predsjednikom.

Tajni sastanci

Guaidó je u četvrtak rekao da su održani tajni sastanci oporbenih čelnika i predstavnika oružanih snaga jer je vojska "ključna" za svrgavanje s vlasti socijalističkog predsjednika Madura.

"Održali smo tajne sastanke s članovima vojske i sigurnosnih snaga. Ponudili smo oprost svima koji ne budu krivi za zločine protiv čovječnosti", napisao je Guaidó u komentaru za američki dnevnik The New York Times od četvrtka.

"Povlačenje vojne podrške Maduru presudno je u omogućavanju promjena u vladi, a većina se slaže da je trenutno stanje u Venezueli neodrživo", dodao je Guaidó.

U Venezueli, naftom bogatoj zemlji koja je nekoć bila najbogatija u Latinskoj Americi dok je nije upropastila socijalistička vlast, dvojica čelnika se bore za vlast: Nicolas Maduro kojeg ne priznaje dio međunarodne zajednice i njegov politički protivnik Juan Guaidó kojeg podupiru Sjedinjene Države, većina latinoameričkih i neke europske zemlje.

Četrdesetak ljudi je poginulo a više od 850 je uhićeno od početka prosvjeda 21. siječnja, pokazuju podaci UN-a.

Američki potpredsjednik Mike Pence koji je u petak boravio u posjetu Miamiju rekao je da je "došlo vrijeme da se Madurova diktatura jednom zauvijek prekine". "SAD će i ubuduće činiti diplomatski i gospodarski pritisak kako bi osigurao miran prijelaz u demokraciju", istaknuo je.