Washington Post piše da je ruski insajder koji je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu rekao da njegova taktika u Ukrajini vodi prema porazu Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke grupe Wagner. Prigožin je poznat i kao "Putinov kuhar".

Američki dužnosnici upoznati s temom, koji su htjeli ostati anonimni, kažu da je Prigožin Putinu rekao ono što je javno govorio tjednima. Washington Post navodi da se Prigožin osjećao ugodno dok je kritizirao Putina te da on ima velik utjecaj u Kremlju.

Razgovori između Prigožina i Putina ističu slab položaj formalnog vodstva ruskih obrambenih snaga, koje su se našle na udaru kritika osnivača Wagnera, ali i drugih, nakon gubitaka na bojnom polju. Izvori Washington Posta tvrde da su Prigožinove frustracije ruskim ministarstvom obrane te tenzije između njega i ministra obrane Sergeja Šojgua također bile dio zasebnog izvješća američke obavještajne službe.

Prigožin navodno rekao da se rusko ministarstvo obrane previše oslanja na skupinu Wagner

Prigožin je godinama djelovao u sjeni, niječući povezanost s ruskom ozloglašenom plaćeničkom skupinom Wagner i tvornicom internetskih trolova u Sankt-Peterburgu za koju su američke vlasti tvrdile da ju je financirao kako bi se upleo u američku predsjedničku kampanju 2016. godine.
 


Pomogao je u promicanju vanjskih ciljeva Kremlja izvan formalnih struktura i zaradio je nadimak Putinov kuhar zahvaljujući vlasništvu ugostiteljske tvrtke i restorana u Sankt-Peterburgu koji je Putin nekoć posjećivao. Posljednjih dana Prigožin je javno istupio te priznao da je povezan s Wagnerom. Također, javno je napao rusko vojno vodstvo zbog pogrešaka.

"To je politički javni stav koji on zauzima: 'Ja sam Jevgenij Prigožin. Ovdje sam da vam kažem istinu i obavit ću posao'", rekao je američki dužnosnik.

Prema izvješću američkih obavještajnih službi koje je kružilo Washingtonom, Prigožin je izrazio svoje mišljenje da se rusko ministarstvo obrane previše oslanja na grupu Wagner i ne daje plaćeničkoj skupini dovoljno novca i resursa da ispuni svoju misiju u sukobu.

"Suočavanje Prigožina s Putinom pokazuje njegovo nezadovoljstvo"

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da je Prigožin nedavno objavio video na društvenim mrežama koji prikazuje Wagnerove vojnike kako se žale na nedostatak osnovne hrane i namirnica kao sredstvo pritiska na Kremlj da poveća financiranje njegove skupine plaćenika.

"Prigožinova odluka da se suoči s Putinom samo je posljednji znak njegovog nezadovoljstva", rekao je izvor Washington Posta. U ponedjeljak navečer je Prigožin preko svoje službe za tisak za Washington Post zanijekao nedavni osobni kontakt s Putinom.

"Prvo, nisam osobno komunicirao s Putinom nedavno niti hoću u doglednoj budućnosti. Nisam kritizirao taktiku rata i upravljanje oružanim snagama Rusije. Zato ne mogu ništa komentirati, a i nemam pravo kritizirati ni hvaliti rad ruskih oružanih snaga jer nisam vojni stručnjak", rekao je Prigožin te poručio da nije vidio snimku na kojoj se Wagnerove snage žale na hranu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati interakciju između Prigožina i Putina.

Šojguova situacija i reputacija

Ranije ovog mjeseca Prigožin je u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama rekao da vrh ruske vojske nije u kontaktu sa situacijom na terenu u Ukrajini. "Mislim da bismo sve te gadove trebali poslati bose na frontu s mitraljezima", rekao je.

Nije jasno li Prigožin prvenstveno fokusiran na dobivanje većeg utjecaja unutar ruskog obrambenog establišmenta ili gaji veće političke ambicije za sebe ili sebi bliske ljude.

Budući da je javno kritiziranje Putina još uvijek tabu, Šojgu je podnio najveći teret frustracije zbog sukoba i posljednjih mjeseci bio je "po strani unutar ruskog vodstva, s operativnim zapovjednicima koji su izravno izvještavali predsjednika Putina o tijeku rata", prema procjeni britanskog ministarstva obrane u kolovozu.

Ministarstvo je priopćilo da se Šojgu bori da prevlada svoju reputaciju "bez značajnog vojnog iskustva, budući da je većinu svoje karijere proveo u građevinskom sektoru i ministarstvu za izvanredne situacije".

Prigožin se u međuvremenu predstavlja kao ekstremnija, neuljepšana alternativa. Video koji je u rujnu počeo kružiti ruskim društvenim mrežama prikazuje Prigožina kako regrutira potencijalne borce u ruskom zatvoru.

"Oni koji ne žele da se bore plaćenici ili zarobljenici... Kojima se ne sviđa ova tema, pošaljite svoju djecu na front. Ili oni ili vaša djeca, odlučite sami", rekao je. Otprilike tjedan dana kasnije Putin je naredio mobilizaciju.

Tko je Prigožin?

Prigožin se uzdigao daleko iznad svojih skromnih korijena kao prodavača hrenovki u Putinovom rodnom Lenjingradu. Proveo je devet godina u zatvoru zbog pljačke i drugih zločina. Suosnivač je kockarnica i plutajućeg restorana, gdje je osobno posluživao Putina, tada novog predsjednika Rusije. No tamo je posluživao i bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Zatim je otvorio ugostiteljski obrt koji je dobio ugovore s ruskom vladom. Nakon godina poricanja, tek je nedavno javno priznao da je u svibnju 2014. osnovao Wagner kako bi podržao separatiste koje podržava Rusija u njihovim nastojanjima da preuzmu kontrolu nad regijom Donbas u Ukrajini.
 


Ministarstvo financija SAD-a nametnulo je nove sankcije Prigožinu u ožujku zbog umiješanosti grupe Wagner u rat. Prije toga SAD ga je već sankcionirao i optužio za financiranje Agencije za istraživanje interneta, ruske tvornice trolova za koju su američke obavještajne agencije tvrdile da je bila dio pokušaja Kremlja da se umiješa u izbore 2016. SAD je priopćio da je skupina nastojala širiti "lažne priče na internetu" kojima je pokušavala potkopati vlade u SAD-u, Aziji, Europi, ali i drugdje.

Rat je pomogao Prigožinovoj ambiciji jer, kako neki analitičari tvrde, on želi političko priznanje te mu novac nije dovoljan. Sve istaknutija javna uloga osoba poput Prigožina i Kadirova u ratnim naporima iritira neke ruske dužnosnike koji ih vide kao aktere koji igraju po vlastitim pravilima.

"Establišment ne može živjeti s tim da su vođe Prigožin i Kadirov. To nije Rusija, nego kriminalno bratstvo zasnovano na principima srednjeg vijeka", rekao je ruski dužnosnik u intervjuu za Washington Post.