Iranski ministar vanjski poslova Husein Amirabdolahijan izjavio je da su američki dužnosnici prošlog mjeseca pokušali da razgovaraju sa njim o obnovi nuklearnih pregovora, prenosi Srna.

Kaže da je inzistirao na tome da Washington, kao gestu dobre volje, mora prvo osloboditi deset milijardi dolara zamrznutih sredstava.

"Amerikanci su pokušali da nas kontaktiraju kroz razne kanale u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku i posrednicima sam poručio da, ukoliko su namjere Washingtona ozbiljne, onda je potrebna i ozbiljna sugestija, oslobađanje deset milijardi dolara blokiranog novca", naglasio je Amirabdolohijan.

Iran je odbacio direktne razgovore sa SAD i indirektni pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. godine u Beču obustavljeni su u lipnju.

Zbog sankcija koje su SAD uvele bankarskom i energetskom sektoru, Iran ne može doći do više desetina tisuća dolara sredstava u stranim bankama, uglavnom ostvarenih putem izvoza nafte i plina.

Zapadne sile traže od Irana da se vrati u pregovore i da vrijeme ističe jer nuklearni program Teherana napreduje izvan ograničenja uspostavljenih sporazumom.