Ministarstvo financija SAD je na svojoj internet stranici objavilo novu, ažuriranu, listu osoba i organizacija koje su pod sankcijama američke vlade.

U odnosu na prošlu listu, nema većih promjena kada je u pitanju BiH, a na listi više nije Milenko Vračar, bivši ministar financija RS za vrijeme vlasti SDS-a, pišu Nezavisne novine.

Međutim, stranka SDS i dalje je pod sankcijama, kao i sve osobe koje su optužene i osuđene za ratne zločine na teritoriji BiH. U uvodu dokumenta istaknuto je kako osobe i organizacije mogu biti skinute ili uvedene na listu u svakom trenutku bez prethodne najave, te da je potrebno da zainteresirane osobe stalno provjeravaju stranicu i podatke navedene na listi.

- Najnovije promjene mogu se pojaviti u ovom dokumentu prije nego što budu objavljene u 'Službenom glasniku SAD'. Važno je da se korisnici oslone na promjene koje se objavljuju u ovom dokumentu - navedeno je.

Istakli su kako se radi o pojedincima i pravnim osobama čija je imovina blokirana.

Iako lista ima više od tisuću stranica i više desetina tisuća pažljivo "pročešljanih" podataka, zanimljivo je da američka vlada, barem sudeći po ovom dokumentu, smatra da su Ratko Mladić, bivši zapovjednik Vojske RS, i Radovan Karadžić još u bijegu. Ipak, navode Karadžića kao "bivšeg predsjednika Republike Srpske", umjesto formulacije "bosanskih Srba", koju američki dužnosnici često rado koriste. Za Mladića ne navode nikakvu bližu odrednicu.

Zanimljivo je da se na listi sankcija nalaze i general Armije BiH Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, načelnik Stožera Sedme muslimanske brigade, koji su po zapovjednoj odgovornosti osuđeni za ratne zločine u središnjoj Bosni.