Američki obavještajci sumnjičavi su u pogledu moguće ukrajinske protuofenzive smatrajući da bi mogla ostvariti tek "skromne teritorijalne pomake", po povjerljivom dokumentu koji je procurio u javnost, objavio je u utorak Washington Post.

Dokument je objavljen zajedno s mnogim drugim povjerljivim dokumentima koje je u četvrtak objavio New York Times.

Jedan od njih odnosi se na stanje sukoba u Ukrajini početkom ožujka, drugi govore o situaciji na pojedinim bojišnicama, kao što je Bahmut, ili o ključnoj protuzračnoj obrani Kijeva. Ovog proljeća očekuje se velika ukrajinska protuofenziva.

Ukrajina uvjerava da je osnovala jurišne brigade i stvorila zalihe streljiva, nastojeći istodobno štedjeti svoje vojnike i iscrpiti protivničke snage na bojišnici, uoči najavljene ofenzive. Dobila je također sa Zapada tenkove i topništvo dugog dometa.

No čvrsta ruska obrana i "trajni ukrajinski nedostaci koji se odnose na okupljanje i uvježbanost postrojbi i rezerve streljiva vjerojatno će staviti na tešku kušnju svaki napredak i povećati gubitke u ofenzivi", navodi se u povjerljivom dokumentu, po Washington Postu.

Uz to, u drugom dokumentu koji je procurio navodi se da je egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio proizvodnju 40.000 raketa koje bi trebale biti isporučene Rusiji, pozivajući mjerodavne da to bude tajna "kako bi se izbjegli problemi sa Zapadom", navodi list u drugom članku.

No SAD je zanijekao tu informaciju, precizirajući da "nema nikakve indikacije da je jedan takav projekt proveden", po visokom američkom dužnosniku.

"Egipat je bliski partner i redovito surađujemo s njegovim čelnicima u širokom spektru regionalnih i svjetskih pitanja", rekao je visoki dužnosnik.

Fotografije mnogobrojnih povjerljivih dokumenata objavljene su zadnjih dana na Twitteru, Telegramu, Discordu i drugim platformama, od kojih su neki kružili internetom tjednima prije nego su privukli pažnju medija.

Pentagon je ocijenio da je curenje tih dokumenata "jako velik" rizik za američku nacionalnu sigurnost.

Mnogi od tih dokumenata više nisu dostupni i američke vlasti rade na tome da ih sve uklone s interneta.