Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, peti trgovinski dan zaredom, jer su SAD i Meksiko postigli sporazum o imigraciji, pa je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika.

Dow Jones ojačao je 78 bodova ili 0,30 posto, na 26.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.886 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 7.823 boda.

Dogovor Meksika i SAD-a

Ulagače je ohrabrio dogovor između SAD-a i Meksika od petka, prema kojemu će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD, dok je Washington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika, koje su trebale stupiti na snagu u ponedjeljak.

Ulagači su se plašili otvaranja još jednog trgovinskog sukoba u vrijeme kada napetosti između SAD-a i Kine povećavaju rizik od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

„Ulagači su odahnuli jer nema novih carina na uvoz iz Meksika”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Tržište podržava i nada ulagača da će američka središnja banka zbog usporavanja gospodarskog rasta uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Wall Street neprestano raste od prošloga utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Sukob SAD-a i Kine

Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob između SAD-a i Kine, koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast gospodarstava te da će središnja banka djelovati prema potrebi.

Ulagači se nadaju da bi Fed već u srpnju mogao smanjiti kamatne stope, a da bi već na sjednici idućega tjedna čelnici središnje banke mogli signalizirati takav potez.

„Postoji rizik da će tržište biti razočarano ako Fed ne signalizira smanjenje kamata”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Upozorava i na to da još nema naznaka rješavanja konflikta između SAD-a i Kine.

Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a i Kine sastati krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 posto, na 7.375 bodova, dok je pariški CAC porastao 0,34 posto, na 5.382 boda.