Prije nekoliko dana objavljena je snimka Šojgujevog posjeta Ukrajini, a to bi, smatraju Britanci, moglo biti vrlo znakovito. "4. ožujka 2023. rusko Ministarstvo obrane objavilo je video rijetkog posjeta Ukrajini ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua", piše britansko ministarstvo obrane u novom priopćenju o stanju u Ukrajini.

"Postoji realna mogućnost da je to djelomično odgovor na nedavnu snimku vlasnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina u posjetu svojim borcima na prvoj crti", dodaju Britanci. Nadalje, Britanci navode da su Wagner i Ministarstvo obrane, odnosno regularna vojska, u sukobu te da je Šojgu vjerojatno osjetljiv kad ga se uspoređuje s Prigožinom.

Zanimljivo, navode dalje, jedini ruski zapovjednik s terena koji je prikazan u video bio je general pukovnik Rustam Muradov. "Značajno je da je Muradov odgovoran za sektor Vuhledar u Donjeckoj oblasti, gdje je u posljednja tri mjeseca propalo nekoliko napada", navode Britanci.

Dilema Rusa

Britanci navode da su Rusi vjerojatno u dilemi.

"Donedavno je rusko zapovjedništvo vjerojatno vidjelo proboj kod Vuhledara kao ključni način za postizanje operativno značajnog proboja u ukrajinskim linijama. Ruski planeri vjerojatno se suočavaju s dilemom pokušaja još jednog napada na Vuhledar ili podrške intenzivnim borbama sjevernije u blizini Bahmuta i Kremine", pišu Britanci.