Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ocijenio je u nedjelju da je odluka hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku provokacija i pokušaj ušutkavanja "nekoga tko govori istinu o Jasenovcu" te je najavio odlučnu reakciju Srbije, prenose beogradski mediji, piše N1.

Vulin je u nedjelju najavio da će se o odluci hrvatskog državnog vrha uskoro izjasniti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi agencija Beta. On je naglasio da je to provokacija na koju će Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić reagirati "državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira".

'Najstrašnija istina o Jasenovcu jest ne samo to što se dogodilo, već što se sadašnja Hrvatska neće čak ni pokajati, neće izraziti kajanje za ono što je uradila', istaknuo je Vulin, dodavši da on neće prestati govoriti istinu, onakvu kakva ona jest.

Naveo je da nije ni planirao ići u Jasenovac, gdje komemoraciju održava hrvatska vlada.

'Zašto bih ja bio s hrvatskom vladom, gdje nema nijednog Srbina, nijednog Židova, nijednog Roma? Ja sam htio biti sa svojim narodom u obnovljenoj crkvi u Mlaki, tamo gdje su ustaše skupljale djecu i vodile na klanje u Jasenovac... Ja sam htio biti sa svojim narodom, a ne s hrvatskom vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva', rekao je Vulin.

Komentirao je i svoju izjavu u kojoj spominje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku

Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsjećam koliko su Srbi diskriminirani.,,, To njima smeta...'.

Podsjetimo, da nije do daljnjega dobrodošao u Hrvatsku priopćilo je u subotu MVEP. "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku „… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri.“

Dnevnik.ba