Na području Tomislavgrada i Kupresa, kod vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji svoju stoku drže na otvorenom, vukovi nanose velike štete koje se godišnje mjere po nekoliko stotina tisuća maraka.

 Pored vukova koji uglavnom napadaju telad, na području Kupresu zna se pojaviti i medvjed, što je potvrdio vlasnik jednog takvog gazdinstva Miro Dumančić iz Zlosela.

 "Medvjeda smo vidjeli kako iz šume izlazi te se kreće prema našim govedima. Iako smo odmah intervenirali i s vozilima se uputili prema njemu bilo je kasno, jer je već napravio štetu usmrtivši jedno mlađe govedo", kazao je Dumančić.

 Iako poduzimaju mjere kako bi spriječili ili umanjili štetu, spomenutim zvjerima trenutno lak zalogaj predstavljaju telad koja po cijelu godinu provode na livadama, proplancima i brdskim dijelovima kupreškog, odnosno tomislavgradskog područja.

 Lovačke udruge na prostoru Tomislavgrada do sada su provodili redovite mjere u sprječavanju šteta od divljači na koje ih obvezuje Zakon o lovstvu FBiH poput odstrela predatora u lovištu, ali i druge divljači, a sve sukladno planu odstrela koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a.

 Oni ističu da do napada vukova i medvjeda na domaću stoku dolazi jer se vlasnici ne pridržavaju zakonom propisanih mjera u svezi njenog čuvanja, dok rješenje problema napada predatora ne vide u njihovom istrebljenju.

 "Upoznati smo sa slučajevima da vukovi napadaju stoku na farmi u Gornjem Brišniku. Svima je poznato da vuk odavnina obitava na ovim terenima i to nije nikakva novost jer je ovo njegovo prirodno staniste. Mi ljudi smo uzrupirali njegovo stanište, ograničili i ograničavamo njegovo kretanje. Mi kao Udruga prema godišnjem planu ostrela imamo određen broj jedinki koje možemo ostreliti, naš zadatak kao lovaca je pokušati održavati ravnotežu, nikako istrebiti neku vrstu. Na to nema nitko pravo, pa ni lovci", za Fenu je kazao Stjepan Škaro, u ime Lovačke udruge "Vran".

 Dodao je da su svjesni svoje zakonske odgovornosti, a vlasnicima stoke poručio da moraju poduzeti zakonom propisane mjere za zaštitu stoke, osigurati pastira, pastirske pse, odgovarajuću električnu ogradu i druge zakonom propisane mjere.

 Naglasio je da su u ovom trenutku kao Udruga nemoćni iz razloga što nisu dobili suglasnost na Godišnji plan, odnosno Županijska vlada im nije odobrila koncesiju za deseto godišnje gospodarenje na koju su aplicirali prošle godine i zadovoljili uvjete koji su traženi.

 "Zbog političkih neslaganja unutar vlade HBŽ ispaštamo ne samo mi kao lovci kojima su u ovom trenutku svezane ruke po pitanju ostrela zbog svega navedenog, nego i vlasnici stoke, kojima bi lovci sigurno pomogli ostrelom određenih jedinki vuka i samim time smanjili vjerojatnost napada na stoku. U ovoj situaciji Vlada HBŽ je stvorila pogodno tlo u kojem mogu egzistirati samo krivolovci. Pa neka onda preuzmu i odgovornost za štetu koju imaju vlasnici stoke", ustvrdio je Škaro.