Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Vojislavu Šešelju želi dobro zdravlje i brz oporavak. Naime Vučić je danas odgovarao na novinarska pitanja nakon ceremonije otvaranja ceste kod Kikinde. Dobrodošlica srpskom krvoloku zapravo je jedino što je rekao sprski premijer koj nije odgovarao na dodatna pitanja novinara.

"Mi mu želimo dobrodošlicu, brz oporavak i dobro zdravlje", ponavljao je Vučić. S druge strane dio javnosti u Srbiji nestrpljivo očekuje Šešelja, no ne zna se kada će stići u Beograd.  

"Vojislav Šešelj neće stići u Srbiju prije utorka", rekao je za srpske medije predsjednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić dodajući kako će pripreme za njegovo oslobađanje trajati nekoliko dana.

Hrvatska manjina o Šešelju

Privremeno puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na slobodu iz Haaga izazvalo je oprečne reakcije unutar vodstva hrvatske manjine u Srbiji, koje je u subotu u Tavankutu slavilo uspješno okončanje nedavnih izbora za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV). Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić izjavio je kako vjeruje da će se, ukoliko i bude politički aktivan, Vojislav Šešelj fokusirati na svoje nekadašnje suborce u Srpsko radikalnoj stranci a koji su sada lideri Srpske napredne stranke.

Stigli na vlast, a bili sa Šešeljem

„A kada je pitanju naša hrvatska zajednice, mislim da razloga za strah nema jer se vrijeme kada je bila u neposrednoj opasnosti – više vratiti neće“, naveo je Kuntić.

S druge strane politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov smatra da su „na temelju opravdanih i razumljivih razloga Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog nenadanog dolaska Šešelja u Srbiju“.

„On je, naime, osoba koja je bila uključena u protjerivanja Hrvata iz Srijema i prepoznaje se kao snažni identifikacijski moment tragedije ovdašnjih Hrvata. Tim prije, jer su njegovi najbliži suradnici, istina nakon razlaza s njim od prije četiri godine, danas na vlasti u Srbiji“, naveo je Žigmanov.

Zbog ugrožena zdravlja ide u Srbiju

Sudsko vijeće Haaškog suda odobrilo je u četvrtak privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu zbog njegova ugroženog zdravstvenog stanja.

Vojislav Šešelj je u Haaškom tribunalu, u pritvorskoj jedinici tribunala boravio dulje od 11 i pol godina, počevši od 24. veljače 2003.

Njemu se u tribunalu sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH, ali i za djela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

index.hr