Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, govorio je o filmu “Dara iz Jasenovca” tijekom gostovanja na srbijanskoj Prvoj TV.

"Nakon prikazivanja filma “Dara iz Jasenovca” nazvala me majka i rekla mi: 'Ako si ti pomogao da se ovo snimi, učinio si veliku stvar.' Taj je film snimljen i u znak sjećanja na stradanja naše obitelji, na naše spaljene kuće u selu Čipuljiću kod Bugojna od strane neke 'Garave brigade' iz Varaždina, kao i na stradanje obitelji moga oca od ustaša u Drugom svjetskom ratu", rekao je Vučić.

Razmišljao o svjetskim producentskim kućama

Kazao je da je on inicijator snimanja filma o Jasenovcu i da je to prije nekoliko godina rekao Miloradu Dodiku tijekom komemorativnog skupa u Donjoj Gradini.

"Normalno da je Srbija preuzela na sebe financiranje, kao što smo preuzeli i financiranje Spomen-parka u Gradini", otkrio je Vučić.

On je rekao da je u početku razmišljao o tome da se angažira neka od velikih svjetskih producentskih kuća, ali je odustao od toga kada je vidio, kako kaže, "da naša djeca ne znaju ništa o Jasenovcu, da klinci od 20 godina nemaju pojma niti su ikada obišli stratišta Srba u Jasenovcu".

"Što ja mislim o filmu 'Dara iz Jasenovca' rekao sam kada sam za Sretenje odlikovao redatelja Gagu Antonijevića i scenaristicu Natašu Drakulić", odgovorio je na pitanje o njegovom doživljaju kontroverznog filma.

Nema više filmova o pedofilima i narkomanima

Rekao je da reakcije iz pojedinih međunarodnih krugova, poput austrijskog profesora Floriana Biebera, želeosporiti Srbima pravo da prave filmove o svom stradanju.

"Kada se snimi film o stradanju Srebrenice, što jeste jedan strašan zločin, onda to nije viktimizacija, ali kada se napravi film o genocidu nad Srbima, tada je riječ o viktimizaciji na koju Srbi nemaju pravo", jadao se Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da će vlast u Srbiji nastaviti pomagati snimanje filmova o stradanju srpskog naroda u različitim povijesnim događajima, najavivši da će Predrag Antonijević snimiti film i o "Oluji".

"Neće više država Srbija bacati novce na snimanje filmova o kojekakvih pedofilima, narkomanima ubuduće ćemo financirati filmove koji će vjerno prikazivati povijest našeg naroda", poručio je ponosno gostujući na Prvoj TV, prenosi Dnevni avaz.