Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je kosovskog premijera Albina Kurtija da želi izazvati rat na Balkanu.

"Da bismo izbjegli špekulacije, jer se nalazimo na raskrsnici hoćemo li i dalje imati mir ili ne. Ne zahvaljujući našoj namjeri da mir nemamo, već zahvaljujući tome da postoji jedan čovjek na Balkan koji želi izazvati rat i sukobe po svaku cijenu – riječ je o Albinu Kurtiju", rekao je Vučić prilikom gostovanju na RTS-u gdje je komentirao novu eskalaciju na relaciji Beograd – Priština.

''Rubikon pređen''

Dodao je kako se plaši da je "Rubikon pređen" i da će "povratak u realnost biti vrlo težak".

Vučić je negirao bilo kakvu povezanost vojske Srbije s uhićenjem tri kosovska policajca, te je ponovio da su oni uhićeni duboku u teritoriju Srbije, 1,8 kilometara od granice s Kosovom.

Optužio je kosovsku stranu da je krivac je za eskalaciju nasilja, dodavši kako je od početka godina na Kosovu ranjeno šest Srba, a zabilježena je više uhićenje.

"Ni jedan Albanac nije upucan, nijedan Srbin nije upucao ni jednog Albanca. Policajci bilo gdje na teritoriji centralne Srbije nisu upucali nikog od Albanaca. To se događa samo Srbima", kazao je.

Izmoriti Srbe glađu

Komentirajući zabranu uvoza robe iz Srbije na Kosovo, Vućić je kazao kako tom odlukom Priština pokazuje namjeru da glađu izmori Srbe te da ih u konačnici zauvijek protjera sa sjevera Kosova.

O najnovijem razvoju događaja na Kosovu i uhićenju tri kosovska policajca oglasio se i glasnogovornik Europske komisije za vanjske poslove Peter Stano, koji je kazao da je EU u kontaktu s obje strane te da nastoji doznati što se točno dogodilo.

On je pozvao Kosovo i Srbiju da se uzdrže od akcija koje bi još više zaoštrile situaciju i podigle tenzije.

Novo zaoštravanje situacije na Kosovu dogodilo se nakon što je u srijedu srpska policija uhitila tri kosovska policajca. Beograd tvrdi da su oni uhićeni duboko na teritoriju Srbije, dok Priština navodi kako su kosovski policajci "kidnapirana" na teritoriju Kosova, u pograničnom području na sjeveru.