Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom dvije opcije kada je pitanju rješenje kosovskog problema, ali da je realniji prijedlog opstanka zamrznutog konflikta.

"Najveći broj učesnika unutrašnjeg dijaloga o Kosovu zalagao se za očuvanje statusa quo i očuvanje zamrznutog konflikta i da čekamo neke bolje prilike", rekao je Vučić na okruglom stolu u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu.

Dodao je da je sam protivnik takvog rješenja i da protokom vremena Srbija neće dobiti ništa, već će u boljoj poziciji biti druga strana.

Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, ali da se ne zna kako i u kojem formatu.

"Kada ispunite sve što je potpisano bit ćemo spremni nastaviti razgovore", poručio je Vučić. Rekao je da je cilj albanske strane da po svaku cijenu osvoji sjever Kosova i Metohije i ostvari suverenitet.

Vučić je govoreći o uhićenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i upada snaga kosovske policije na sjever Kosova, rekao da je Priština to radila da prikrije protjerivanje gulenista (osoba povezanih sa organizacijom Fetulaha Gulena iz Turske), a "to je bila i štih proba zauzimanja severa".