Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da srpskim vlastima ne pada na pamet da vode ratove protiv Bošnjaka i da politika Beograda mora da bude "politika ispružene ruke" prema bošnjačkom narodu.

Upitan da prokomentira stav lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića da Srbija treba da plati ratnu odštetu Bosni i Hercegovini, Vučić je za RTS rekao da je to njegov ''način da dobije glasove'', piše Beta.

''Naša politika mora da bude politika ispružene ruke prema Bošnjacima, imamo mnogo Bošnaka koji žive u Srbiji, a on (Izetbegović) neka priča što hoće. Mi se za ratove ne spremamo, ne pada nam na pamet da vodimo ratove protiv Bošnjaka'', kazao je Vučić.

Povodom predstojeće obljetnice hrvatske akcije ''Oluja'' iz 1995. godine, Vučić je rekao da će Srbija ''da tuguje i da obilježi'' egzodus srpskog naroda iz Hrvatske.

''Nisam ljubitelj programa vaše televizije, naročito informativnog dijela, ali sam sretan što ćete večeras emitirati film 'Dara iz Jasenovca'. Dobro je da to ljudi pogledaju po nekoliko puta, molim ih da pogledaju originalni govor Maksa Luburića, da vide kako je on to predviđao što će da se dogodi za 50 godina'', naveo je Vučić.