Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je danas da je Sud BiH od 2003. do 2016. godine donio 346 presuda za ratne zločine, od kojih je u 248 primijenjen Kazneni zakon BiH, a u 98 Kazneni zakon biše SFRJ.

Odgovarajući na pitanje predsjedatelja Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića, o broju presuđenih predmeta pojasnio da je od 177 prvostupanjskih presuda, Kazneni zakon BiH primijenjen u 134 predmeta, a u 43 Kazneni zakon SFRJ, prenosi Dnevni avaz.

– Od 161 drugostupanjske presude, Kazneni zakon BiH primijenjen je u 51 predmetu, a u 110 Kazneni zakon SFRJ. Od osam trećestupanjskih presuda u po četiri predmeta primijenjeni su kazneni zakoni BiH i SFRJ – rekao je Grubeša.

Precizirao je i da su sudovi u entitetima FBiH i RS , te u Brčko Distriktu od 2006. do 2016. godine donijeli 295 prvostupanjskih, 257 drugostupansjkih i 16 trećestupanjskih presuda u predmetima ratnih zločina.

Prema njegovim riječima, Visoko sudskio i tužiteljsko vijeće BiH dostavilo je Ministarstvu pravde BiH pojašnjenje da nije u mogućnosti dostaviti podatke o nacionalnoj pripadnosti osoba osuđenih u prvostupanjskom kaznenom postupku pred Sudom BiH za ratne zločine.

Grubeša je kazao da je na dan 30. studenog 2016. godine u radu tužiteljstva u BiH bilo 434 prijave ratnog zločina i 485 istraga ratnih zločina.

U sudovima je u radu bilo 195 prvostupanjskih i 36 drugostupanjskih predmeta.

Tužiteljstva su imala u radu 90 predmeta ratnih zločina u fazi prijave, 258 neriješenih predmeta u fazi prijave i 268 neriješenih predmeta u fazi istrage.

Nastavak zasjedanja bez zastupnika SNSD-a i glasova SDS-a

Inače, nastavku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, prekinute 16. veljače, ni danas ne prisustvuju zastupnici SNSD-a, koji su jučer tražili da današnji nastavak bude odgođen, ali je njihov zahtjev odbio i Kolegij Zastupničkog doma i Kolegij u proširenom sastavu.

Iz SNSD-a su jučer poručili da će se držati zaključaka s tematske sjednice Narodne skupštine RS, održane povodom podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Sjednici prisustvuju zastupnici SDS-a, ali su oni jučer najavili da neće glasovati ni o jednoj tački dnevnog reda.

Šefik Džaferović, predsjedatelj Zastupničkog doma, jučer je najavio da će s obzirom na najavu o neglasanju zastupnika SDS-a o tome biti održane dodatne konsultacije.

Sjednica je počela zastupničkim pitanjima, a na dnevnom redu nalazi se zahtjev zastupnika SDP-a Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a ova dvojica zastupnika uputili su zahtjev o Prijedlogu zakona o dopuni, Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.