Svatko tko je uzgajao sadnice kod kuće zna o poteškoćama i neugodnostima s kojima se mora suočiti prilikom postavljanja velikog broja različitih posuda s sadnicama po cijelom stanu.

Ali postoji način koji vam omogućuje da dobijete veliki broj sadnica bez puno muke.

Stručnjak iz internetske publikacije BelNovosti, znanstvenik agronom i krajobrazni dizajner, govorio je o lukavom načinu uzgoja sadnica.

Prva faza je normalna. Sjeme se sije u redove u ravne posude. Sadnica može razviti do 3-4 prava lista.

U međuvremenu pripremite spremnik za sadnice: izrežite kvadratne listove polietilena dimenzija 10×10 cm.

Kada dođe vrijeme žetve, postupite na sljedeći način. Žličica zemlje se sipa na plastičnu foliju, sadnica se pažljivo izvadi iz posude, otkine dugačak korijen i umota u polietilen kao u pelenu gotovo do listova. Ovaj stupac lišća postavlja se okomito u posudu.

U malu šalicu može se staviti do 20 ovih stupaca.

Najteža stvar kod ove metode uzgoja je svakodnevno zalijevanje, jer se vrlo mala količina zemlje brzo suši. Ovaj postupak se prikladno provodi pomoću šprice ili štrcaljke za bebe.

Kako biljke rastu svaka dva tjedna, pelene se odmotaju, dodaje se zemlja i povećava se veličina pelena. Zeleni dio biljke slabo raste, ali korijen raste aktivno.

Glavna poanta ove tehnike je da rajčice u prirodnim uvjetima imaju korijen koji je sposoban crpiti vodu s 1,5-2 metra.

Kod uzgoja sadnica na tradicionalan način formira se vlaknasti korijenski sustav (jednostavno nema gdje rasti u zdjeli), koji se nalazi u zemlji na udaljenosti od 30-40 cm od površine.

Takve umjetno uzgojene sadnice zahtijevaju stalno zalijevanje, a visoka vlažnost potiče aktivaciju gljivičnih infekcija (pepelnica, trulež krune).

Prednosti uzgoja presadnica rajčice

• Sadnice su raspoređene kompaktno, poboljšane su mogućnosti brige za njih: osvjetljenje, stvrdnjavanje.

• Biljke se ne rastežu, stabljika je zdepasta i stabilna.

• Korijen nastaje iz stabljike.

• Ušteda potrošnog materijala (kontejneri, zemlja).

• Prilikom sadnje rajčice u otvorenom tlu, korijen doseže veličinu od 20-25 cm.

U pripremljenim gredicama bušilicom se izrađuju duboke rupe na udaljenosti od 50 cm jedna od druge, koju zimski ribolovci koriste za izradu rupa.

U jamu se ulije tekuće organsko gnojivo (otopina divizme), sadnice se odmotaju i pažljivo stave u jamu do listova, ocijede od zemlje i ostave tjedan dana. Zalijevanje odozgo se ne provodi.

Daljnja njega je normalna, zalijevanje samo jednom tjedno.

S takvom poljoprivrednom tehnologijom, biljka se dobro ukorijeni, brzo raste, budući da je korijen već formiran, odmah počinje ispunjavati svoje funkcije opskrbe biljke vodom i hranjivim tvarima.

Naravno, metoda je neobična, ali vrtlari amateri bi je trebali isprobati i vidjeti prednosti ove metode.

Ranije smo vam rekli da kod presađivanja presadnica rajčice.