Dječji vrtić Mobi u okrugu Lokstedt u Hamburgu ove je godine odbio postaviti božićno drvce i ukrase zbog polaznika koji nisu katolici.

Uprava vrtića poslala je pismo roditeljima u kojem ih obavještava da žele poštivati vjersku slobodu, piše Fenix Magazin.

"Ne želimo isključiti nijedno dijete ili njegovu vjeru. Zato su ovih blagdana ukrasi prilagođeni. Prostorije su uređene i izrađeni su adventski kalendari", objasnili su svoj stav.

Mnogi roditelji, bake i djedovi ogorčeni su odlukom. Barbara Sievert, koja u vrtić dolazi po svoje unuke, za njemački Bild rekla je da je drvce dio božićnog vremena.

"Mislim da je tužno što ga djeca u ovom vrtiću ne mogu imati", izjavila je.

S njom se slaže 41-godišnji Jose Torrealba čije dijete ide u vrtić Mobi.

"To je prava šteta. Drvce je simbol Božića u kršćanskoj zemlji", smatra.

Vrtić Mobi pripada Zakladi za dječje vrtiće Finkenau, koja upravlja s 30 vrtića. Pojedini objekti sami odlučuju hoće li i kako ukrasiti prostorije. Članica uprave Zaklade Linda Köster ne vidi ništa sporno u odluci da se ove godine izostavi ukrašavanje.

"Tim odlučuje koje će božićne tradicije biti uključene. Ove godine bio je upit vijeća roditelja hoće li biti božićno drvce. Ali već su postojali drugi planovi i onda je ekipa odlučila da je to dovoljno. Ne postoji samo jedna tradicija i nisu mogli provesti sve običaje. Dječji vrtić nije prošireni dnevni boravak za roditelje, već obrazovna ustanova", zaključila je.