Želite obogatiti svoj ružičnjak? Možda ga učiniti gušćim s postojećim sortama ili isprobati neke nove? Kasna jesen i početak zime pravi je trenutak za uzimanje reznica ruža. To je doba kada je s biljke već otpalo gotovo sve lišće ili je u fazi intenzivnog opadanja. Jednostavno je i uspjet će i totalnim početnicima pa nema razloga da ne probate.

Prvo odaberite mjesto gdje ćete saditi reznice. Ako je riječ o vrtu, neka to bude mjesto puno svjetla, da se na njemu ne zadržava voda i ne pušu jaki vjetrovi. Bolja opcija je posadite reznice u posude, jer ćete tako biti sigurniji da će se primiti. Posude stavite u prostoriju u kojoj temperatura nikada ne pada ispod 10 stupnjeva.

Odaberite grane debele poput olovke, bez ikakvih oštećenja, s dobro razvijenim pupoljcima, kojih treba biti između tri i pet. Režite ih na duljinu od 15 do 20 centimetara. Donji rez neka bude ravan, a gornji kos. Kod sadnje, idealno je da barem dva pupoljka budu u zemlji, jer će se iz njih razviti korijen. Dva pupoljka na reznici trebaju neka budu iznad tla, jer će se iz njih razvijati nadzemni dio buduće ruže. Reznice posadite u pjeskoviti, rahli supstrat. U startu budite svjesni da sve reznice neće uspjeti izrasti u zdrave biljke pa ih posadite više. One koje se prime, presadite na mjesto koje ste im namijenili sljedeće godine u isto vrijeme.

Jutarnji.hr