Stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) napominju da je da sada važan trenutak u zaštiti jabuke od krastavosti, pepelnice, lisnih uši i smotavca, prenosi Agroklub.

"Prema najavama, od sredine tjedna bit ćemo pod utjecajem nestabilnog vremena s padalinama i preporučuje se da se provede kemijska zaštita primjenom fungicida zaštitnih i fungicida kurativnog djelovanja. Krajnji cilj je zaštita lisne mase i mladih plodova od pepelnice i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis)", kažu u ovoj službi.

Što sve napada jabuku i kako je zaštititi?

Zasadi jabuke su trenutno u fazama razvoja plodova. Preporučuje se primjena registriranih preparata na bazi aktivne materije:

dodin +

pirimetanil +

elementarni sumpor u cilju zaštite od nametnika pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha).

Što s lisnim ušima?

Proizvođačima se preporučuje primjena nekog od insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid koji će spriječiti pojavu jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

Lisne uši su među najvećim štetočinama na biljkama - oduzimaju im hranjive tvari, a mogu prenositi i viruse. Ukoliko to uvjeti dopuštaju, mogu se skidati ručno, zgnječiti, a mogu se i otkinuti napadnuti listovi i stabljike. Biljke se mogu poprskati snažnim mlazom vode, što je najbolje raditi rano ujutro, nikako u najtoplijem dijelu dana.