Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je prošloga tjedna na najnižu razinu od siječnja 2015. godine, dok je europska valuta u zamahu.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je prošloga tjedna 1,5 posto, na 1,2035 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 1,2092 dolara, novu najvišu razinu od siječnja 2015.

Dolar je oslabio i u odnosu na japansku valutu, pa je njegov tečaj potonuo 2,2 posto, na 107,85 jena, a u jednom trenutku i na samo 107,33 jena, najnižu razinu u 10 mjeseci.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna skliznuo 1,5 posto, na 91,40 bodova.

U petak je taj indeks zaronio na samo 90,99 bodova, novu najnižu razinu u više od dvije i pol godine, jer je američka valuta pod pritiskom zbog geopolitičkih napetosti u vezi Sjeverne Koreje i prijetnji uragana Irma Floridi, pa u ovakva nesigurna vremena ulagači traže sigurnija utočišta za kapital, piše Hina.

Zbog toga su ojačale valute koje se smatraju sigurnijima, kao što su švicarski franak i japanski jen.

Snažno je prema dolar ojačala i jedinstvena europska valuta jer se u eurozoni uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je Europska središnja banka (ECB) godinama vodila vrlo labavu politiku.

Doduše, po tom pitanju zasad nema ništa nova jer je u četvrtak, nakon sjednice čelnika ECB-a, Mario Draghi kazao da će banka ove jeseni, najvjerojatnije u listopadu, odlučivati o smanjenju poticajnih mjera.

Predsjednik ECB-a poručio je i da gospodarstvo eurozone jača, ali da inflacija i dalje slabi. Kazao je i da ECB mora uzeti u obzir slabljenje inflacije zbog snažnog eura.

No, osim toga nije se više osvrnuo na jačanje europske valute, pa su ulagači odahnuli jer su se plašili da bi Draghi mogao upozoriti da jaki euro, koji je prema dolaru od početka godine ojačao oko 15 posto, šteti izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone.

"Draghi je govorio o euru, ali o njegovom utjecaju na inflaciju. No, osim što je kazao da će pratiti kretanje tečaja eura, Draghi nije naznačio da će banka nešto poduzeti u vezi toga", kaže Mitul Kotecha, direktor u Barclays banci u Singapuru.

Tržišta su pozorno pratila i poruke iz američke središnje banke. U četvrtak je predsjednik Fedova ogranka u New Yorku William Dudley izjavio da bi Fed trebao nastaviti postupno podizati kamatne stope, bude li niska inflacija jačala, piše Hina.

No, sve je više sumnje u to da će Fed do kraja godine još jednom povećati kamate. Šanse da ključne kamatne stope budu podignute do kraja godine sada iznose svega 20 posto, dok su još prije dva tjedna iznosile oko 33 posto.

"Zamah je sada apsolutno na strani eura i mišljenja smo da u idućim mjesecima možemo očekivati nastavak oporavka tečaja eura prema dolaru", kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske Banku.

Nedjelja, 10. rujna 2017. 10:14