Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer ulagači ne žele riskirati zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, a među najvećim gubitnicama bile su dionice Facebooka i Nikea. Dow Jones oslabio je 12 bodova ili 0,05 posto, na 25.952 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 8.091 bod.

Među najvećim gubitnicama bila je jučer dionica Nikea, s padom cijene od 3,2 posto, zbog kontroverzne marketinške kampanje tog proizvođača sportske opreme u SAD-u. Oštro je, više od 2,5 posto, pala i cijena dionice Facebooka, nakon što su analitičari tvrtke MoffettNathansona smanjili procjene za tu društvenu mrežu, navodeći kao razlog usporavanje rasta njezinih prihoda.

S druge strane, snažno je više od 1 posto, skočila cijena dionice Amazona, dosegnuvši rekordnih 2.050 dolara.

Zahvaljujući tome, u jednom trenutku tržišna vrijednost toga internetskog diva dosegnula je 1.000 milijardi dolara. Premda je kasnije pala ispod te razine, Amazon je tako postao druga američka kompanija, nakon Applea, čija je vrijednost dosegnula 1.000 milijardi dolara.

Prema pisanju Forbesa, rast Amazona je u godinu dana više nego udvostručio bogatstvo njegova osnivača i suvlasnika Jeffa Bezosa. Ono danas iznosi 167 milijardi dolara, naprema 81 milijardi prije godinu dana.

Oprez ulagača

Ukupno gledano, ulagači su suzdržani jer ne žele riskirati zbog moguće eskalacije trgovinskoga sukoba između SAD-a i Kine. Krajem prošloga tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je kako kani uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. Rok do kojega bi Trump trebao odlučiti istječe u četvrtak, a kao i dosad Kina bi mogla uvesti protumjere.

Zabrinutosti u vezi trgovinskih napetosti i dalje pritišću tržište. Ulagače zabrinjava i činjenica što Washington nije uspio postići sporazum o trgovini s Kanadom, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Trump je ovih dana poručio da nije potrebno Kanadu zadržati u Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) u kojemu su dosad bile SAD, Meksiko i Kanada. Prošloga su tjedna SAD i Meksiko postigli sporazum o novim trgovinskim uvjetima, no pregovori s Kanadom nisu dali rezultate. Ipak, u srijedu su zakazani novi pregovori između predstavnika SAD-a i Kanade.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,62 posto, na 7.457 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,10 posto, na 12.210 bodova, a pariški CAC 1,31 posto, na 5.342 boda.

Na azijskim burzama u srijedu cijene dionica su pale, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta primaknula najvišoj razini u dva tjedna jer ulagači zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine nisu skloni rizičnijim investicijama.

(Hina)