Ovo je bio veliki tjedan za Jeffa Bezosa koji je na kratko preuzeo mjesto Billa Gatesa i postao najbogatiji čovjek na svijetu, ali s velikim uspjesima mogu se pohvaliti i njegov Amazon te Facebook.

Naime, vrijednost ovih kompanija tijekom tjedna prvi je put premašila 500 milijardi dolara, a s obzirom na veliki potencijal i uzlaznu putanju, u budućnosti možemo očekivati nastavak rasta cijena dionica, a s tim i daljnje povećanje bogatstva Jeffa Bezosa i Marka Zuckerberga.

Treba napomenuti kako su cijene dionica obje kompanije od kada je njihova vrijednost premašila 500 milijardi dolara smanjene tako da je trenutno njihova vrijednost nešto manja, no već sljedećeg tjedna očekuje se daljnji rast i povratak u elitno društvo kompanija vrijednih više od pola bilijuna dolara u kojem se trenutno nalaze samo tri kompanije.

Na prvom mjestu je Apple čija bi vrijednost uskoro mogla premašiti 800 milijardi dolara, zatim Googleov Alphabet koji je težak više od 650 milijardi dolara te Microsoft čija je vrijednost veća od 560 milijardi dolara, piše Zimo.co.

Cijena dionica i Amazona i Facebooka ove je godine porasla za više od 40 posto, što se odrazilo i na bogatstvo njihovih osnivača – o Bezosu se puno pričalo ovog tjedna kada je zasjeo na tron najbogatijeg čovjeka na svijetu, a brojni analitičari vjeruju kako je to mjesto u budućnosti rezervirano upravo za Marka Zuckerberga čije bogatstvo sa samo 33 godine iznosi skoro 70 milijardi dolara, što su nevjerojatne cifre. Na Forbesu kažu kako je posebno impresivan uspjeh Facebooka jer je ova kompanija na burzi tek oko pet godina, a broj njenih korisnika veći je od 2 milijarde.

Do kraja ove godine možemo očekivati daljnji rast cijena dionica, odnosno tržišne vrijednosti ovih kompanija koja bi do kraja godine mogla premašiti i 600 milijardi dolara, a jedna kompanija ove bi godine ili početkom sljedeće po prvi puta mogla probiti magičnu granicu od bilijun dolara – riječ je o, naravno, Appleu čija bi cijena dionica u slučaju velike prodaje novih modela iPhonea mogla uvelike porasti tijekom sljedećih pola godine i njena tržišna vrijednost možda zaista dosegne nevjerojatnih bilijun dolara.