Priopćenje Udruženja "Majke Srebrenice" u kojem su reagirale na Milanovićevo negiranje genocida nisam pisao ja, niti bilo tko iz SDA, ali bih svaku riječ iz tog priopćenja potpisao, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, reagirajući na tvrdnju predsjednika Republike Hrvatske da je "priopćenje pisao Bakir Izetbegović".

Vrijeđanje iz dana u dan

Izetbegović je naveo da Milanović nastavlja iz dana u dan vrijeđati Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake i da je "u novoj medijskoj eskapadi svoju zlobu i neprimjereni rječnik usmjerio je prema žrtvama genocida u Srebrenici.

''Zoran Milanović je svojim javnim istupima i zdravom razumu neobjašnjivom ponašanju, već odavno prešao sve 'crvene linije'". I to bi bio samo osobni problem frustriranog medijskog nasilnika, da nije riječ o predsjedniku Republike Hrvatske, države članice Europske unije i NATO-a. Njegove svakodnevne uvrede ne mogu donijeti nikome ništa dobro, ali mogu dodatno utjecati na pogoršanje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i bošnjačkog i hrvatskog naroda'', priopćio je Izetbegović.

Smatra da uvrede koje je predsjednik Hrvatske uputio majkama iz Srebrenice, kao i podcjenjivanje i pokušaji dehumanizacije Bošnjaka, Milanovića "svrstavaju rame uz rame sa negatorima genocida i zagovornicima zločinačkih velikodržavnih projekata".

''Milanović svojim stavovima i uvredama koje svakodnevno izgovara neće promijeniti istinu utvrđenu presudama međunarodnih sudova o genocidu, etničkom čišćenju, koncentracionim logorima i udruženim zločinačkim poduhvatima. Ono što hoće postići jeste da će povijest pamtiti kako je predsjednik Republike Hrvatske negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i vrijeđao obitelji žrtava.

Zdravi razum

Želimo vjerovati da u politici i općenito društvu u Hrvatskoj i dalje ima dovoljno demokratskog kapaciteta i zdravog razuma, koji će se, ako ga već ne mogu zaustaviti, barem javno i jasno ograditi od Milanovićevih pogubnih stavova. I zbog nas u Bosni i Hercegovini, ali na prvom mjestu zbog sebe samih - ističe Izetbegović.

Podsjećamo, Majke Srebrenice oštro su reagirale na Milanovićeve izjave o podnošenju kaznene prijave protiv njega pred Tužiteljstvom BiH zbog negiranja genocida.