Finski proizvođač opreme za telekomunikacije Nokia objavio je kako planira globalni povratak na tržište mobilnih telefona i tablet računala i da je za taj posao licencirao novu finsku kompaniju.

Nokia će dodijeliti ekskluzivnu globalnu licencu firmi HMD global za pravljenje mobilnih telefona i tableta u sljedećih deset godina, navodi se u priopćenju, prenijela je Beta.

U okviru tog procesa HMD Global i njegov partner iz Tajvana, firma FIH Mobile iz grupacije Foxconn, kupit će Microsoftov odjel za mobilne telefone za 350 milijuna dolara, objavila je američka firma u odvojenom priopćenju.

Nokia je bila vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona od 1998. do 2011. godine, ali ju je prestigao južnokorejski Samsung, jer nije na vrijeme reagirala na razvoj pametnih telefona, prenio je AFP.

Kompanija je 2011. godine odlučila prijeći na Windows platformu, ali je to bio poslovni promašaj. Novi Nokijini proizvodi koristit će operativni sustav Android.

Finska kompanija prodala je svoje odjele za mobilne telefone Microsoftu 2014. godine za 7,2 milijardi dolara. Američka firma prestala je koristiti ime Nokia na telefonima iz serije Lumia.

Očekuje se da će sporazum između Microsofta i Nokije o licenciranom korištenju ovog imena biti zaključen u drugoj polovini 2016. godine.