Policija je počela koristiti aplikaciju pomoću koje strance izvan EU s neplaćenim kaznama za počinjene prometne prekršaje može procesuirati prilikom granične kontrole.

Po dolasku na granični prijelaz policajci će počiniteljima prekršaja koji nemaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, a imaju neplaćene kazne, kroz aplikaciju uručiti obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno procesuirati prometni prekršaj, izvijestio je MUP u srijedu

Nova mogućnost u primjeni je od kraja kolovoza, otkad policajci imaju uvid i u evidenciju vozila stranih registracijskih oznaka država izvan EU, a s kojima su vozači počinili prometni prekršaj na području Hrvatske, prenosi Index.hr.

To znači da su vozači vozila registriranih izvan granica EU koji nakon prekršaja misle napustiti Hrvatsku bez plaćanja kazne u tome onemogućeni, jer granična policija kroz novu aplikaciju može utvrditi vlasnika i naplatiti kaznu.

Iz MUP-a poručuju da se time olakšava procesuiranje prometnih prekršaja počinjenih vozilima registriranim izvan Europske unije, kao i procesuiranje prekršaja za osobe s prebivalištem ili stalnim boravištem izvan RH.

S druge pak strane, počinitelji prekršaja mogu brže i jednostavnije regulirati neplaćene kazne za prometne prekršaje.