Ovaj vozač trebao bi raditi naredne četiri godine samo da bi platio prometne prekršaje koje je počinio. U RS-u najveći pojedinačni dug za prekršaje u prometu iznosi oko 29.000 KM, a napravio ga je vozač iz Han Pijeska.

Po 26.000 KM su za prekršaje dužni vozač iz Modriče i vozač iz Novoga Grada. Najčešći prometni prekršaji u ovoj godini, kako navode u agenciji IDDEEA, bili su prekoračenje brzine i vožnja bez sigurnosnoga pojasa.

“Na trećem mjestu najčešćih prometnih prekršaja su vožnja neregistriranoga vozila i bez upaljenih kratkih svjetala, zatim nepropisno parkiranje i vožnja bez važeće vozačke dozvole”, kažu u agenciji IDDEEA.

Novim Zakonom o sigurnosti prometa na putovima u BiH propisane su rigorozne kazne za prometne prekršaje koje se kreću od 50 KM za nevezanje pojasa, do čak 1.000 KM za vožnju pod utjecajem alkohola.

Prema Zakonu o prekršajima kazna za prekršaje se smanjuje za pola ukoliko se plati u roku od osam dana. To očigledno nije utjecalo na pojedine nesavjesne vozače da plate dug na vrijeme, piše Blic.rs.

Stručnjaci kažu da država s druge strane nije našla način da spriječi gomilanje dugova za prometne prekršaje.

Policija piše prekršajne naloge, a ako se dug za prekršaje ne plati u roku od godinu dana, obavještava se Porezna uprava da izvrši prinudnu naplatu.

Problem je što većina nesavjesnih vozača nema nikakva primanja niti vozilo ili bilo koju drugu imovinu u svom vlasništvu, od koje se može naplatiti dug, zbog čega prolaze nekažnjeno.

“Tome bi mogao doći kraj jer je najnovijim izmjenama Zakona o prekršajima uvedeno da ako se u roku od tri godine ne naplati dug za prekršaje, novčana kazna se pretvara u kaznu zatvora”, kažu u Agenciji za sigurnost prometa RS-a.

Mićo Miljević, prometni inženjer, rješenje vidi u oduzimanju vozila višestrukim povratnicima u činjenju prometnih prekršaja, što je policija radila na području Županije Sarajevo prošle godine.