Kompanija Volkswagen razmatra otpuštanje do 30.000 radnika kako bi smanjila troškove i poboljšala konkurentnost sa igračima poput “Tesle”, piše danas njemački list “Handelsblat”.

List se poziva na prezentaciju izvršnog direktora kompanije Herberta Diessa.

“Nema sumnje da se moramo pozabaviti konkurentnošću naše tvornice u Wolfsburgu s obzirom na nove sudionike na tržištu”, rekao je glasnogovornik  kompanije Mihael Manske, dodajući da je rasprava o tome u tijeku i da već postoji mnogo dobrih ideja, ali da još nema konkretnih scenarija.

Glasnogovornik Volkswagenovog radničkog vijeća istakao je da je on, iako neće komentirati spekulacije o tome je li je Dis zaista to rekao, ocijenio da je “ukidanje 30.000 radnih mjesta apsurdno i neosnovano”.

Volkswagen također, razmatra uključivanje svojih poslova punjenja automobila i energije pored postojećih IPO planova /Incijalna javna ponuda/ za svoje odjeljenje akumulatora /baterija/, izjavio je glavni direktor za tehnologiju Thomas Schmall za magazin “Manager”.

Schmall je naglasio da još ništa nije odlučeno i da će vjerojatno proći dvije godine prije nego što se nove kompanije osnuju i budu spremne za burzu.

“Također moramo razmišljati u smislu cjelokupnih sistema”, napomenuo je on, misleći na “Teslin” kompleks po sistemu “sve na jednom mjestu” sa vlastitom mrežom za punjenje, solarne sisteme za zelenu električnu energiju i police osiguranja automobila.

Tesla proizvodi svoj automobil “Model tri” za 10 sati, dok je Volkswagenu potrebno 30 sati da napravi “ID. tri”.