Proizvođač automobila Volkswagen je u petak izabrao novog direktora, šefa Porschea Matthiasa Muellera, koji je obećao rasvjetliti aferu prevare s diesel motorima i najavio oporavak potpuno uzdrmane tvrtke.

Kao što se nagađalo, 20 članova nadzornog odbora okupljenih u Wolfsburgu u sjedištu Volkswagena imenovali su Muellera (62), koji je na čelnom mjestu Porschea od 2010., nasljednikom Martina Winterkorna, piše Hina.

Nakon višesatnog sastanka, šef nadzornog tijela Berthold Huber je aferu nazvao "moralnom i političkim nevoljom" poduzeća, prvog svjetskog proizvođača automobila s 590.00 zaposlenika.

"Ali mi možemo i mi ćemo prebroditi tu krizu, i od Volkswagena napraviti još jaču tvrtku", obećao je Mueller.

U srijedu je izvršni direktor Volkswagena Martin Winterkorn, na čelnom mjestu od 2007., podnio ostavku zbog skandala oko krivotvorenja testova ispušnih plinova diesel motora koji je pogodio VW. On je, prenosi Hina, u potpunosti preuzeo odgovornost za skandal koji je izbio prije tjedan dana u Sjedinjenim Državama i pokrenuo lavinu i zahvatio cijeli automobilski sektor.

U VW-u su priznali da su u SAD-u oko 482 tisuće automobila opremili sofisticiranim softwareom koji isključuje kontrolu zagađivanja zraka u vožnji i uključuje ju samo na eko testu.