Online dućani dostupni su svima, a zbog praktičnosti i brojnih drugih prednosti u odnosu na klasičnu trgovinu, iznimno su popularni.

Iako zvuči nevjerojatno, jednostavnim klikom miša na internetu možete doći do rabljenog oružja ili špijunske opreme koje se vrlo lako može pretvoriti u opasno oružje. A osim oružja, moguće je kupiti i razne odore.

To su otkrili i kriminalci koji se sve češće služe tom vrste trgovine. Pretražujući stranicu Olx.ba, u rubrici “odjeća” može se pronaći najraznovrsniju ponudu vojne i policijske opreme. Od odora, do pancira, taktičkih odora, različitih amblema FUP-a, Granične policije BiH, MUP-ova… Tako jedan ponuđač iz Živinica navodi da prodaje odoru Oružanih snaga BiH, a u svom oglasu je čak i objavio službeni videospot OS BiH, piše radio Sarajevo.ba. - Ovo je odora koju koriste pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine dok izvršavaju svoje svakodnevne zadatke.

U potpuno je novom stanju. Pod tom odorom podrazumijevaju se vojna bluza i vojne hlače. Dimenzija odore idealna je za visinu od 180 cm do 190 cm i za kilažu od 80 kg do 92 kg. Veličina je između XL i XXL - navodi se u oglasu. Osim odore Oružanih snaga BiH, moguće je kupiti i vojnu jaknu njemačke vojske, koju je ponudio prodavač iz Tuzle. U jednom oglasu prodavač iz Vogošće nudi odoru Armije BiH po cijeni od 60 KM. U ostalim oglasima mogu se pronaći odore Vojske RS-a, pa čak i američka vojna odora. Osim bogate ponude odora, u oglasnicima se mogu kupiti i naprtnjače JNA po cijeni od 10 KM po komadu, torbice za plinske maske, koje stoje 3 marke po komadu, a torbicu prve pomoći moguće je kupiti po cijeni od 5 maraka.

Puške, suzavci...

U oglasu koji je postavio ponuđač iz Zenice navodi se kako prodaje raznovrsnu vojnu opremu, pogodnu za airsoft, IPSC streljaštvo, lov, paintball, zaštitarske agencije, policajce… - Na prodaju su pancirni prsluci različitih tipova, pancirne kacige, vojne naočale, hlače, jakne, košulje, odore, čizme. Oprema je originalna i kupljena je u kolekcionarske svrhe, tako da nije korištena, a riječ je o profesionalnoj opremi vrhunske kvalitete kakvu koriste najelitnije specijalne jedinice diljem svijeta - navedeno je. U kategoriji oružja također se nudi bogata ponuda. Tako pištolj Bretta, Mod. 70, 7,65 mm, u oglasniku stoji 190 KM.

Prodavač iz Bijeljine jučer je stavio oglas u kojem prodaje pištolj plašljivac od 9 mm po cijeni od 250 KM, uz dodatni opis kako je pištolj kao nov, bez “packe”. Osim pištolja, nude se i razne vrste pušaka.

Tako se kombinirane lovačke puške mogu kupiti po cijeni od 950 pa sve do visokih 3840 KM, ovisno o želji kupca. Streljivo za oružje nudi se po minimalnoj cijeni od 0,70 KM po komadu.

Cijena suzavca je od 10 do 30 KM, bokser možete kupiti za 5 maraka, a raznu špijunsku opremu od 10 do 50 maraka.

Dnevnik.ba