Američka vojna agencija ulaže više od 100 milijuna dolara u genetičke tehnologije za uništenje komarca koji prenose malariju, viruse, bakterije, objavio je "Guardian".

Objavljeni dokumenti pokazuju da je tajna američka agencija za napredna istraživanja DARPA postala najveći osnivač institucije za istraživanje mogućnosti genetskog istrebljenja pojedinih vrsta. Ključno tijelo Ujedinjenih naroda za biološku raznovrsnost (CBD) uskoro očekuje raspravo o zabrani takvih istraživanja, obzirom da neke države smatraju da bi se nalazi mogli zloupotrijebiti u vojne svrhe.

Sastanak eksperata je zakazan za utorak u kanadskom Montrealu. Korištenje genetičkog istrebljivanja u biološkim oružjima je, za sada samo noćna mora, obzirom da se sva poznata istraživanja ove oblasti ograničavaju samo na kontrolu zaraza i štetočina. Ali, neki eksperti strahuju od nenamjernih posljedica. ''Možda ćete biti u situaciji da uništite virus ili cijelu populaciju komaraca, ali to može imati dublje ekološke efekte na vrste koje ovise od istrijebljenih. Bojim se da ne napravimo nenamjernu nepovratnu štetu okolišu'', rekao je jedan od stručnjaka za ''Guardian''.

Informacija da je u istraživanja uključena i američka vojna agencija, kako navodi list pozivajući se na tvrdnje organizacije koja je objavila saznanja, bacaju dodatnu sumnju u prave namjere istraživača.