Znanstvenici koji rade za sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una tvrde da su uspjeli stvoriti alkohol koji nakon prekomjerne konzumacije ne ostavlja mamurluk. Piće je navodno napravljeno od ekstrakta biljke ginsenga, a šećer je zamijenjen prženom rižom koja eliminira i gorčinu i mamurluk.

Koryo Liquor proizvela je tvornica Taedonggang Foodstuff, objavili su državni mediji koje kontrolira Pyongyang, prenosi Mirror.

No neki stručnjaci tvrde da je stvaranje alkohola koji ne izaziva mamurluk - nemoguće.

- Postoje likeri visoke kvalitete u Sjevernoj Koreji, ali prema mom iskustvu pića koja ne izazivaju mamurluk ne postoje nigdje u svijetu - rekao je Andray Abrahamian, direktor istraživanja tvrtke Choson Exchange.

Ginseng se često koristi u Sjevernoj i Južnoj Koreji kao lijek. Sjevernokorejski mediji prošle su godine tvrdili kako neki lijekovi koji sadrže ekstrakte ginsenga mogu liječiti ebolu, AIDS, MERS i SARS, piše 24sata.hr.

U Sjevernoj Koreji građani smiju piti alkoholna pića samo kada su prilike za koje država smatra da se smije popiti. Studenti koji konzumiraju alkohol često su privedeni na ispitivanja jer se njihovo ponašanje tumači kao 'antisdržavno djelovanje'. Prije tri godine jedan je službenik ubijen jer je navodno konzumirao alkohol tijekom stodnevnog žalovanja za vođom Kim Jong-ilom. (prvi.tv)