Kenijski vođa oporbe Raila Odinga sam se proglasio “narodnim predsjednikom” na kontroverznoj “inauguraciji” u prijestolnici Kenije, Nairobiju.
 
Tisuće Odinginih pristaša prisustvovale su spornom događaju, glasno izražavajući oduševljenu podršku samoproglašenom “predsjedniku”, iako službene vlasti upozorile da se radi o veleizdaji i onemogućile televizijskim postajama prijenos.

Televizijama prekinut program kako ne bi prenosile "inauguraciju"
 
Trima privatnim televizijama, NTV, KTN i Citizen TV, prekinuto je emitiranje kako ne bi mogle prenositi događaj, no one su ga svejedno prenosile na internetu. Kenijski novinari osudili su ovaj potez vlasti i u pisanom priopćenju pozvali na “poštivanje ustava” i kraj “neviđenom zastrašivanju novinara”.
 
 
Ipak, policija je dopustila okupljanje, unatoč ranijim najavama da će ga spriječiti.

Službeni predsjednik Kenije, Uhuru Kenyatta, inauguriran je na svoj drugi mandat u studenom prošle godine. Kenyatta je pobijedio na izborima u listopadu, ali Odinga je te izbore bojkotirao, javlja BBC.
 
Radilo se o reprizi izbora, budući da je prve, održane u kolovozu, kenijski sud proglasio neregularnima zbog izbornih nepravilnosti u korist predsjednika Kenyatte. Na ponovljenim izborima Kenyatta je dobio s čak 98% glasova, iako je samo 39% glasača izišlo na birališta.
 
Odinga tvrdi da ovo nije puč
 
Odinga se dana proglasio predsjednikom držeći Bibliju u ruci. U svojoj prisezi rekao je kako odgovara na “viši poziv da zauzme ured narodnog predsjednika Republike Kenije. Dodao je kako je kenijskom narodu dosta namještanja izbora te da je njegova prisega korak prema uspostavljanju prave demokracije u ovoj istočnoafričkoj zemlji.
 
U ranijoj izjavi za kenijsku televiziju KTN, Odinga je također rekao da njegova “inauguracija” ima za cilj “pokazati svijetu da je ono što radimo legalno, ustavno i da nije nešto što iole možete opisati kao puč”.
 
Ipak, mnogi Odingini pristaše ostali su razočarani, budući da je došao samo na 20 minuta, potpisao izjavu, prisegao i napustio podij, ostavljajući ih u neizvjesnosti. Njegov zamjenik Kalonzo Musyoka nije bio prisutan na prisezi, a Odinga je izjavio da će on prisegnuti naknadno. Ipak, njegov izostanak sugerira da postoje podjele u Nacionalnom super savezu koji predvodi Odinga.