Četrnaest osoba uhićeno je u Španjolskoj, a dvije u Bugarskoj, u međunarodnoj policijskoj akciji, zbog sumnje da su počinili niz provala i da su sudjelovali u trgovini drogom, priopćeno je iz španjolske policije.

Navodi se da je kriminalna grupa bila sastavljena od državljana Španjolske, Bugarske i Kolumbije, a da se na njenom čelu nalazio državljanin BiH.

Prilikom uhićenja policija je pronašla brojne dragocjenosti, vrijedne više milijuna eura, među kojima su četiri dijamanta vrijedna 2,6 milijuna, 720 zlatnih novčića vrijednih 1,1 milijun eura, te 14 luksuznih satova, 14 dragocjenih pravoslavnih ikona, te 390.000 eura u kešu, pišu Nezavisne novine.

Uhićeni su, navodi se, odranije bili pod istragom Španjolske poreske agencije, zbog sumnje da su sudjelovali u poreskim prevarama sa velikim svotama kriptovaluta Ripple i Bitcoin. Oni su navodno novac zarađen na tim kriptovalutama ilegalno ulagali u nekretnine preko svog agenta.

Tijekom istrage pronađen je i virtualni “novčanik” sa velikim svotama spomenutih kriptovaluta, i kompletna njegova vrijednost od 220.000 eura je blokirana.

Oni su velike količine dragocjenih metala, većinom zlata, čije porijeklo se dovodi u vezu sa pljačkama počinjenim širom Španjolske, čuvali u skladištu zalagaonice.

Prema sumnjama policije, pripadnici grupe su topili ukradeno zlato, pretvarali ga u poluge i pločice, a potom ga nudili na međunarodnim tržištima preko svojih transportnih kompanija.

Policijska akcija izvedena je u suradnji Španjolske i Bugarske policije sa Europolom i Španjolskom poreznom agencijom. Osam osoba je uhićeno u Madridu, tri u Zamori, po jedna u Elčeu, Salamanki i Marbelji, te dvoje u Bugarskoj.

Razbijena grupa djelovala je od 2008. godine, navodi španjolska policija.

Uhićeni su osumnjičeni za organiziranje kriminalne grupe, pranje novca, falsificiranje dokumenata, ilegalno posjedovanje oružja, trgovinu drogom i šverc.