Sjedinjene Države provele su operaciju na sjeverozapadu Sirije kojoj je meta bio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, rekao je za Reuters američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, dok se predsjednik Donald Trump sprema dati "vrlo važnu izjavu".

Kako javlja CNN, dva visokorangirana izvora potvrdila su kako se vjeruje da je u operaciji vođa ISIL-a al-Bhagdadi ubijen. Čeka se službena potvrda koja bi trebala stići nakon provođenja DNK i biometrijskih testova.

Izvori su rekli kako se čini da je al-Bhagdadi tijekom racije detonirao prsluk s eksplozivom koji je nosio.

CIA je pomogla u lociranju lidera ISIL-a, dodao je izvor.

Newsweek, citirajući američkog vojnog dužnosnika koji je dobio informacije o rezultatima operacije, prvi je objavio da je Al-Bagdadi ubijen u napadu.

Po listu, operacija je provedena u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, a izvele su je posebne snage nakon što su dobile obavještajne podatke.

Bijela kuća objavila je da će američki predsjednik Donald Trump imati "vrlo važnu izjavu" u nedjelju ujutro, ali nije dala druge pojedinosti.

U elektroničkoj pošti poslanoj kasno u subotu, glasnogovornica Bijele kuće Hogan Gidley samo je rekla da će obraćanje biti u Bijeloj kući u 9 sati po lokalnom vremenu (13 po GMT-u) u nedjelju.

Taj je poziv poslan vrlo brzo nakon što je Trump tvitao da se "nešto veliko upravo dogodilo".