Zbog aktiviranog klizišta u mjestu Donji Tičići i izlijevanja većih količina vode na kolovoz, potpuno je obustavljen promet na autoputu A-1 Kakanj - Zenica (oba smijera), kao i na regionalnom putu R-445 Kakanj - Zenica, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.

Inače, kako piše N1 velika količina vode i jalove mase probila je barikade i izlila se na autoput i regionalnu cestu nakon čega je došlo do totalne obustave prometa.
 

Blokada će biti na snazi do daljnjeg, a u međuvremenu će se koristiti alternativni pravci. Sve ekipe su na terenu, vatrogasci, civilna zaštita, policija i sve nadležne službe.

Također, stožer Rudnika mrkog uglja Kakanj za spašavanje je u stalnom zasjedanju da ne bi došlo do ugrožavanja stanovništva i stambenih objekata lociranih u blizini klizišta i akumulacije nizvodno na rijeci Ribnici.

Do prelijevanja vode na prometnicu u mjestu Tičići došlo je zbog toga što su padavine protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale nivo akumulacije umjetnog jezera na Ribnici.

Usljed toga je voda prodrla u tunel koji je u izgradnji za protok Ribnice i na izlazu iz tunela se prelila preko regionalne prometnice.